
OOSTWOLD – Op vrijdag 11 november 2016 om 20.00 uur wordt tijdens een speciale raadsvergadering in het gemeentehuis van Leek de gemeentelijke onderscheiding ‘de Leekster Tak’ toegekend aan multifunctioneel centrum Gaveborg te Oostwold.
Multifunctioneel centrum Gaveborg is tot stand gekomen uit de initiatieven van de inwoners van Oostwold. Een goed voorbeeld van een burgerinitiatief. MCO Gaveborg is het levende hart van het dorp waar het basisonderwijs, kinderopvang, verschillende soorten sport, een dorpshuis en een coöperatieve supermarkt met sociale werkplekken bijeen zijn gebracht. Ruim 150 vrijwilligers zijn actief binnen het ontmoetingscentrum.
De wijze van tot stand komen, de exploitatie en het enthousiasme van alle gebruikers hebben geleid tot de uitreiking van het Appeltje van Oranje. Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en een inspiratie zijn voor anderen. De uitreiking heeft dit jaar voor veel publiciteit gezorgd. Dit werd nog eens versterkt door het bezoek van de koning aan Oostwold in september van dit jaar. MCO Gaveborg heeft wat dat betreft Oostwold en daarmee de gemeente Leek op zeer positieve wijze op de kaart gezet en verdient daarmee met overtuiging de Leekster Tak.
De onderscheiding wordt toegekend als blijk van waardering voor de bijdrage aan de promotionele uitstraling van de gemeente Leek op regionaal en landelijk niveau.
Achtergrondinformatie De Leekster Tak
In 1979 besloot de gemeenteraad tot het instellen van de Leekster Tak. In 1981 werden criteria opgesteld voor de toekenning daarvan, nl.: “De Leekster Tak wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die zich zodanig verdienstelijk heeft gemaakt dat de gemeente Leek daarvan langdurig of intensief heeft kunnen profiteren. De penning kan worden uitgereikt voor verdiensten op industrieel, sociaal, cultureel of ander terrein, die de promotie van Leek hebben bevorderd. De verdiensten kunnen zich over langere tijd hebben uitgestrekt, maar ook betrekking hebben op een gebeurtenis in het jaar van de toekenning van de penning. Bij voorkeur wordt de penning uitgereikt aan een persoon of instelling van buiten de gemeente Leek, die als dank voor de bewezen diensten De Leekster Tak mag komen halen (zoals dat vroeger gebeurde als herinnering aan een volbrachte schaatstocht naar Leek).”
De gemeenteraad beslist over de toekenning van de penning; de uitreiking vindt plaats in een speciale zitting van de raad, bij voorkeur op 11 november. In 1988 zijn de criteria nog eens bezien. De conclusie was dat deze niet hoefden te worden gewijzigd, maar dat wel de nadruk zou moeten liggen bij de promotie naar buiten toe.
De Leekster Tak is eerder uitgereikt aan:
1980 Fred van der Werff – Ondernemer
1982 Zuster Agnellis – Hospitium Den Eikelaar
1984 Auke de Jonge – VVV en Nienoord
1986 Reinder Heijs – Onderwijs en Geschiedenis
1987 Albert Heida – Sport
1988 Annette Hartsema – Onderwijs
1994 Showband Concordia – Cultuur
1995 R.E.N. van Dort – Vrijwilliger Nienoord
1996 drs. J.J.P. van Kappel – Jong Ondernemersstee
1997 VOO Het Sprookje – Cultuur
2000 Bedrijvenvereniging Leek – Ondernemingen
2001 Historische Kring Leek – Historie
2002 Gerard J. Bosman – Sport en cultuur
2004 Piet Weites- Stichting Vredewold
2005 Jan Ernst Douma en Nel Dekker – Kunst, cultuur en onderwijs
2006 Jacqueline Poelman – Atlete
2008 Rutger Smith – Atleet
2009 rsg de Borgen te Leek – project De LeekBurners
2010 Luc Eekhout – Nationaal Rijtuigmuseum
2012 Stichting Loopsport Leek – organisatie Leekster Lente Loop
2013 koning Willem-Alexander en koningin Màxima