Droogloopmatten, waar zijn ze goed voor?

INGEZONDEN ARTIKEL – Een deurmat zorgt ervoor dat je huis altijd netjes en schoon blijft. Als je op zoek bent naar een deurmat, dan heb je de keuze uit talloze matten die je in je deuropening kunt leggen.

Je zult dan al snel zien dat er droogloopmatten zijn en schoonloopmatten. Maar weet jij precies wat het verschil is tussen droogloopmatten en schoonloopmatten? Wat de overeenkomsten zijn en de verschillen? Veel mensen hebben het idee dat de matten precies hetzelfde zijn, terwijl ze toch allebei een hele verschillende functie hebben. In dit blog leggen we je uit waar droogloopmatten voor dienen en wat precies het verschil is met een schoonloopmat.

Droogloopmatten; je huis altijd vrij van vocht
Droogloopmatten zijn gemaakt om je schoenen te drogen voordat je je woning betreedt. Bijna alle droogloopmatten zijn gemaakt van vochtabsorberend materiaal. Dit zorgt ervoor dat de droogloopmatten enorm veel vocht kunnen opnemen. Voorbeelden van materialen waar droogloopmatten van gemaakt zijn, zijn bijvoorbeeld katoen of polyamide. Als je met je natte schoenen over de droogloopmat loopt, absorbeert deze direct al het vocht onder je schoenen vandaan. Dit zorgt ervoor dat je woning schoon en droog blijft, maar het zorgt er ook direct voor dat er geen onveilige situaties ontstaan door gladde vloeren. Een droogloopmat is dus gemaakt om je vloeren vrij van vocht te houden, terwijl een schoonloopmat er juist voor zorgt dat er geen vuil in je huis komt.

Schoonloopmatten; houden het vuil buiten de deur
Niemand wordt blij van kleine takjes, modder of zand in huis. Een schoonloopmat helpt je om al dit ongewenste vuil buiten de deur te houden. In vergelijking met een droogloopmat is een schoonloopmat een stuk ruwer. Ze zijn hierdoor in staat om je vuile schoenen helemaal schoon te vegen. De grove borstels, waar een schoonloopmat van gemaakt is, kunnen gemakkelijk tussen het profiel van je schoenen komen, waardoor de mat in staat is om al het vuil van de zolen af te halen. Een schoonloopmat kan gemaakt worden van verschillende materialen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een schoonloopmat van nylon, kokosvezels of rubber. Kies je voor een hele grove schoonloopmat? Hou er dan wel rekening mee dat deze slechter vocht absorbeert dan een schoonloopmat van een minder grove kwaliteit. Dit is de reden waarom veel mensen kiezen voor een combinatie van een droogloopmat en schoonloopmat.

De perfecte combinatie
Wil je er zeker van zijn dat vuil en vocht niet in je woning terecht komt? Kies dan voor een combinatie van een droogloopmat en een schoonloopmat. Droogloopmatten worden normaal gesproken binnen in de hal gelegd, terwijl een schoonloopmat aan de buitenkant van de deur ligt. Tegenwoordig heb je zoveel keuze in materiaal, vorm en stijl, dat je altijd wel een deurmat vindt die perfect in je interieur past. En wist je dat je droogloopmatten gewoon op maat kunt kopen? Zo weet je zeker dat de deurmat precies in je hal past. Om glijden van de mat te voorkomen, is het verstandig om er een antislipmat onder te leggen. Zo weet je zeker dat er geen onveilige situaties ontstaan.

Back to top button