Tientallen brandjes gesticht langs de A7; protestactie in heel Noord-Nederland

Brandweer op veel locaties actief om spoor van brandjes te blussen

Leek/Marum – Zondagavond vanaf half negen zijn brandweer Groningen en brandweer Marum opgeroepen vanwege enkele buitenbranden langs de A7.

Zowel bij Lettelbert en Marum waren meerdere brandjes gesticht, onder andere met balen en bulten stro. Naast de brandende strobalen stonden houten bordjes met daarop de tekst ‘Rook Rutte uit’. Brandweer en politie zijn met meerdere voertuigen ter plaatse gegaan om de brandjes te blussen en het verkeer te waarschuwen.

Actie in heel Noord-Nederland
Niet alleen bij Leek en Marum waren brandjes gesticht. Bij de meldkamer kwamen sinds half negen tientallen meldingen binnen van automobilisten die buitenbranden tegen kwamen langs de wegen. Het bleek al snel te gaan om een actie in heel Noord-Nederland. Zo waren er ook brandjes ter hoogte van de A7 bij Drachten, langs de A28 bij Eelde, de N46 bij Roodeschool, de N361 bij Winsum en de N360 bij Ten Boer.

Geen boerenactie
Deze actie lijkt niet door de boeren actiegroepen op touw gezet te zijn. Welke actiegroep(en) er wel verantwoordelijk voor zijn is nog niet bekend. De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk is voor de branden. De rookontwikkeling over de wegen zorgde op enkele plekken voor gevaarlijke situaties voor de weggebruikers.

Foto’s: Sven Loer & Jelte Haumersen/InfoLeek.nl & Noordernieuws.nl & 112Groningen.nl

 

 

   
Back to top button