Bewoners Tolbert teleurgesteld na nieuwe ontwikkelingen in voortgang aanpak vliegenoverlast

TOLBERT – Van mei tot begin november 2019 hebben vele bewoners van delen in Leek en Tolbert last gehad van vliegen, voornamelijk in de omgeving van het bedrijventerrein Diepswal. Werken en wonen was eigenlijk niet meer mogelijk.

Op 22 januari schreef een bewoonster aan InfoLeek dat ze positief waren over de stappen in het onderzoek. “Nu enkele maanden later zijn we minder positief helaas.” Staat er bovenaan een nieuwe ingezonden brief die je hieronder leest;

Ingezonden brief
Na vele klachten en gesprekken vanuit de bewoners in de buurt wilde de gemeente een onderzoek opstarten naar de herkomst van de vliegen. De gemeente, die aanvankelijk met eigen medewerkers en hulp van de omgevingsdienst, op zoek is gegaan naar mogelijke veroorzakers kwam er niet uit. Aangezien er binnen de gemeente Westerkwartier en de Omgevingsdienst Groningen onvoldoende expertise aanwezig was, heeft de gemeente Westerkwartier mede op verzoek van de omwonenden de Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) te Wageningen, als onafhankelijk onderzoeksbureau, opdracht gegeven om een onderzoek in te stellen.

Het KAD gaf aan dat vliegen zich concentreren op plaatsen waar voedsel is te vinden. Als er sprake is van overlast dan is de oorzaak vaak te vinden in onder andere afval, huisdieren of vee. Aangezien de overlast en de meeste vliegen het meest werd ervaren in de directe nabijheid van het Industrieterrein Diepswal is er gekeken naar inrichtingen  waar gewerkt wordt met voedsel(afval) of vee. Daaruit zijn drie bedrijven naar voren gekomen. Eén bedrijf heeft het bedrijven terrein verlaten. Het andere bedrijf heeft zijn zaakjes voor elkaar. Blijft over Hummel recycling.

De volgende citaten komen uit het rapport van de KAD:

  • Plastic recyclingbedrijf Hummel Recycling B.V. 

De bedrijfsprocessen zijn zeer risicovol ten opzichte van het aantrekken en ontwikkelen van plaagdieren zoals ratten, muizen, meeuwen en insecten zoals kamervliegen, fruitvliegen, vleesvliegen, roofvliegen en andere insecten zoals de roodpootkopra-kevers. Met name de buitenopslag is een open uitnodiging voor plaagdieren.  

  • Status Hummel Recycling B.V. 

Gezien de ontwikkeling en leefwijze van de aangetroffen insecten is het aannemelijk dat er ontwikkeling van deze insecten plaatsvindt op deze locatie, alsmede meegebracht worden met het opgeslagen en te verwerken plastic, waaronder verpakkingen van voedsel producten. Opslag geschiedt zowel binnen als buiten. (Rol)deuren staan veelal open.

Uit het rapport van de KAD
Onderzoeksvraag 2: Kan een bron, of kunnen meerdere bronnen aan worden gewezen van deze overlast veroorzakende vliegende insecten?

Aanwezigheid van grote hoeveelheden plastic afval op het industrieterrein kan, zonder het treffen van afdoende maatregelen, tot een overlastveroorzakende populatie van deze vliegensoorten leiden, bovenop de van nature aanwezige populaties. De gerichte bestrijdingsacties tegen vliegende insecten op deze locatie (aanvulling: Hummel) zijn tevens een bevestiging hiervan.

Beheersplan
Na het onderzoek van KAD, spreekt de gemeente af met Hummel, dat zij een beheersplan gaan aanleveren. Dit plan zal weer ter controle worden voorgelegd aan het KAD. “We zagen dit als omwonenden de toekomst positief tegemoet (zoals ook aangegeven op 22 januari). Nu heeft een woordvoerder van Hummel midden april aangegeven niet meer mee te willen werken.”

Reactie Hummel
De motivatie van de woordvoerder is als volgt:  Hummel is niet bereid om als enige bedrijf in de gemeente Westerkwartier aan plaagdierenbestrijding te doen. Dit zou volstrekt willekeur zijn in beleid en bovendien zou het niet effectief zijn. De gemeente heeft middels een brief aangegeven te verwachten dat Hummel zich toch aan de afspraak gaat houden.

“Wij zijn als omwonenden zwaar teleurgesteld. Immers als er geen goedgekeurd beheersplan is, wat gaat er dan gebeuren? Als er vliegen zijn, dan hebben wij daar last van.”

Lees ook: Vliegenoverlast in delen Leek/Tolbert komende zomer waarschijnlijk fors minder door onderzoek experts en nieuw advies

   
Back to top button