50 varkens zakken in geul in Zevenhuizen

ZEVENHUIZEN – Woensdagavond omstreeks 17.50 uur kwamen bij een agrarisch bedrijf aan de Dwarshaspel in Zevenhuizen zo’n vijftig dieren in de problemen. De brandweer van Haulerwijk (Fr.) werd gealarmeerd om op de varkenshouderij hulp te verlenen.

Op het boerenbedrijf waren ongeveer 50 varkens in een in een geul terecht gekomen nadat de dieren een veiligheidsrooster hadden weggedrukt. De varkenshouder wist met hulp van gealarmeerde knechten ongeveer 30 dieren te redden. Hierna werd de varkenshouder geassisteerd door de brandweerkorpsen uit Haulerwijk en Leek. De brandweer van Haulerwijk wist nog 15 varkens te redden. De brandweer van Leek heeft 10 dode dieren uit de geul gehaald. Voor de varkenshouder werd een ambulance opgeroepen om de man te controleren op inhalatie van gevaarlijke stoffen.

De opgeroepen Officier van Dienst heeft een OGS procedure opgestart in verband met H2S gas oftewel waterstofsulfide wat mogelijk ook aanwezig zou zijn in de schuur. De varkenshouder heeft het voornemen om de schuur te vernieuwen en eveneens uit te breiden, echter wordt dit belemmerd door de omgeving.

De varkenshouder werd eerder dit jaar in april ook al getroffen door een incident. Toen verloor hij bij een grote brand aan de Zevenhuisterweg in Nieuw-Roden 200 zeugen en 1000 biggen.

Tekst en foto’s: R. Koene – Compact Media

Back to top button