Tot en met woensdag koud, daarna een stuk onzekerder

Vaak zonnig met maxima rond het vriespunt, in de nachten matige vorst

Landelijk – Tot en met woensdag is het koud met overdag waarden rond het vriespunt en tijdens de nachten lichte tot matige vorst. Vanaf donderdag wordt de verwachting onzekerder. Waarschijnlijk komt het kwik dan vaker boven het vriespunt. De kans op neerslag neemt na volgend weekend toe, meldt Weeronline.nl.

Koud en vrij zonnig, lage gevoelstemperatuur
De nieuwe week start koud met maandagochtend op grote schaal lichte tot matige vorst. De zon is komende dagen flink van de partij en overdag stijgt het kwik naar waarden rond het vriespunt. Op sommige plaatsen komt de temperatuur niet boven het vriespunt uit, waardoor we van een ijsdag kunnen spreken. Een overwegend matige noordoostenwind maakt het voor het gevoel een stuk kouder: de gevoelstemperatuur ligt dan soms ruim 5 graden lager.

Tot en met woensdag blijft het koud en vrij zonnig. Vanaf donderdag is meer bewolking aanwezig en lijkt de temperatuur vaker boven het vriespunt uit te komen en ook de nachten zullen dan waarschijnlijk minder koud verlopen. Er zijn scenario’s waarin de vorst uit de nachten verdwijnt en de temperatuur overdag ruim boven het vriespunt uit zal komen, maar er zijn ook berekeningen die de vorst tijdens de nachten laten voortduren. Pas volgende week maandag nemen de neerslagkansen toe.

Natuurijs vaak onbetrouwbaar
Door een aantal dagen met lichte of matige vorst kan met zekerheid op een opgespoten natuurijsbaan worden geschaatst. Ook zal op ondergelopen weilanden, uiterwaarden en sloten natuurijs worden gevormd, maar het ijs kan hier vaak onbetrouwbaar zijn. Dit komt omdat het waterpeil langzaam zal zakken en hierdoor komt dan lucht onder het ijs terecht in plaats van water. Omdat er redelijk wat wind staat zal ijsgroei op grotere wateroppervlakten moeizaam gaan.

   
Back to top button