Bloembollen planten op landgoed Nienoord

LEEK – Op donderdag 28 november, vanaf 10.00 uur, gaat IVN-Leek/Nietap samen met inwoners van de gemeente Leek via een grote publieksactie 36.000 bollen in de grond stoppen langs de nieuw aangelegde hoofdlaan Nienoordsingel op Landgoed Nienoord.  Het gaat om Stinsenplanten.

Dit is een in Nederland en Duitsland gangbare benaming voor een groep planten die in een regio alleen voorkomt op oude landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen, voormalige stadswallen en dergelijke, en hun natuurlijke verspreidingsgebied veelal veel zuidelijker hebben. Stinsenplanten zijn in de regel voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen. Met deze actie willen we het landgoed nog verder verfraaien.

 

Deels wordt dit machinaal voorbereid en kunnen de bollen worden uitgestrooid, deels is het ook echt plantwerk. Vier basisscholen hebben zich al bereid verklaard met een klas mee te doen, cliënten van zorginstelling de Zijlen doen ook mee. En u bent natuurlijk ook als betrokken inwoner van de gemeente Leek van harte welkom te komen helpen.

 

Burgemeester Berend Hoekstra zal om 10.00 uur samen met kinderen en cliënten van De Zijlen het startsein geven. Vervolgens hoort u iets over de achtergrond van stinsenplanten. En daarna gaan we met zijn allen aan het werk.

 

We zijn met een groep vrijwilligers zeker tot 15.00 uur aanwezig, dus als u pas later op de dag wilt of kunt aanhaken, dan is dat prima. Iedereen die wil helpen is meer dan welkom. Neem als u wilt helpen met bollen planten gerust uw eigen schep of gereedschap mee. We zien u graag op deze dag.

 

Projecten

Het bollenplanten vindt plaats in het kader van het project Versterking Toeristische en Recreatieve Infrastructuur Landgoederenzone Leek-Roden, bestaande uit Nienoord in de gemeente Leek en Terheijl en Mensinge in de gemeente Noordenveld. Naast de restauratie en renovatie van de historische borg, de bruggen en de schelpengrot op het landgoed maken verkeerstoegankelijkheid en kwaliteitsverbetering van de Nienoordsingel deel uit van het project, evenals de aanleg van een wandelroute tussen Nienoord en het centrum van Leek, de aanleg van een Toeristisch Overstap Punt en het opstellen van een marketingvisie voor de drie landgoederen. Doel is de natuur- en cultuurhistorische waarden voor de toekomst te behouden en de sterke punten van de landgoederen verder te ontwikkelen.

Back to top button