Museum Nienoord toont gala-berlines uit eigen collectie

LEEK – In Nederland zijn zeer weinig gala-berlines bewaard gebleven. In samenwerking met Kasteel Twickel, Museum van Loon, Paleis het Loo en het Koninklijk Staldepartement zullen vier berlines in 2016 en 2017 getoond worden aan het publiek.

Door samen te werken hopen de verschillende organisaties meer aandacht te vestigen op het Nederlands hippomobiel erfgoed.

Museum Nienoord toont een van de gala-berlines uit de eigen collectie: de ‘Senaatskoets.’ De gala-berline rijdt al sinds de 19de eeuw door de straten van Groningen en wordt nog steeds gebruikt door de Senaat van het Groninger Studentencorps Vindicat atque Polit. De berline is in opdracht van de Groningse stalhouderij Caspar Nienhuis kort na 1880 gebouwd bij Rijtuigfabriek Mulder in Utrecht. Nienhuis bestelde het rijtuig op eigen kosten, maar stelde de berline slechts beschikbaar aan de leden van voornoemde Senaat. Jaarlijks mocht bij het verschijnen van de Studentenalmanak ook de Almanakredactie van de Senaatskoets gebruik maken. Promovendi konden, wanneer zij lid of oud-lid van Vindicat waren, met de Senaatskoets naar het Academiegebouw rijden, wanneer zij daar ter verkrijging van de doctorstitel hun proefschrift moesten verdedigen. Toen de stalhouderij van Nienhuis in 1948 ophield te bestaan, heeft diens kleinzoon het rijtuig aan Vindicat geschonken. Aanvankelijk was er voor de gala-berline nog onderdak in de stad beschikbaar, maar vanaf 1971 is deze in permanente bruikleen aan Paard en Karos gegeven op voorwaarde dat het regelmatig nog kan worden ingezet.

Juist vanwege dat regelmatig gebruik krijgt de koets normaliter geen vaste plek in een expositie. Bij wijze van uitzondering wordt de gala-berline tijdelijk tentoongesteld, vergezeld van historisch fotomateriaal

De tentoonstelling duurt van 15 oktober t/m 15 januari 2017.

Openingstijden:

  • In oktober dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur
  • In november, december en januari vrijdag t/m zondag van 13.00 – 17.00

 

   
Back to top button