Valpreventieprogramma Westerkwartier van start in Leek

Leek – Bij Praktijk De Roef in Leek is woensdag 6 oktober 2021 de aftrap gegeven van het programma valpreventie. Zeven deelnemers deden mee, onder toeziend oog van wethouder Elly Pastoor en fysiotherapeut Jos Velema.

Ben je 65 jaar of ouder en ben je angstig om te vallen? Heb je moeite met het bewaren van je evenwicht? Schrijf je dan in voor het valpreventieprogramma Westerkwartier.

Waarom het programma valpreventie?
Het programma valpreventie heeft als doel ervoor te zorgen dat ouderen hun angst om (opnieuw) te vallen overwinnen. Een val kan namelijk veel leed veroorzaken en leidt vaak tot een achteruitgang van de kwaliteit van leven van een oudere. En niet alleen lichamelijk. De angst om te vallen kan ervoor zorgen dat ouderen bepaalde situaties of activiteiten vermijden. Het vermijden van bepaalde situaties of activiteiten willen we zoveel mogelijk met het valpreventieprogramma voorkomen. Het huis uitkomen, weinig tot geen angst hebben om te vallen en sociale contacten hebben is namelijk voor iedereen belangrijk.

Wethouder Elly Pastoor: “We willen iedere oudere in het Westerkwartier aan het bewegen krijgen. We hopen dat mensen daardoor  minder snel vallen. Deelnemers kunnen niet alleen meedoen met de cursus, maar ook deelnemen aan bestaande seniorengymactiviteiten. Binnenkort komt de cursus valpreventie ook naar Zuidhorn, Marum en Grootegast. ”

Deelnemers aan het woord
Tijdens de aftrap van het programma valpreventie, woensdag 6 oktober 2021 liep de leeftijd van de deelnemers uiteen van 65 tot 98 jaar. Hoewel de leeftijd van de deelnemers verschilde, was het doel van alle deelnemers hetzelfde: voorkomen dat je valt, en áls je valt weer zelf overeind kunnen komen. “Ik wil echt niet vallen”, aldus een van de deelnemers. “Helemaal met mijn kwaal aan mijn benen. Ik hoop dat dit programma mij daarbij helpt.”

Samenwerking
In gemeente Westerkwartier is de eerste cursus in samenwerking met Menzis, Sociaal Werk De Schans en Praktijk De Roef opgezet. “Als Menzis zien we het als onze maatschappelijke rol om dit soort programma’s op poten te zetten. Daarnaast kan de inzet van effectieve valpreventieprogramma’s de toenemende zorgvraag terugdringen en ervoor zorgen dat mensen een hogere mate van welbevinden behouden”, zegt Danielle Nijkamp, projectmanager Zorg bij Menzis.

Meer weten over het programma valpreventie?
Stuur een mail naar [email protected] of bel 06-10039092.

   
Back to top button