Gemeente Westerkwartier doet aanvullend onderzoek naar opties voor centrale huisvesting

Westerkwartier – Gemeente Westerkwartier gaat verder uitzoeken wat de beste optie is voor een centraal gemeentehuis. Het bestaande gemeentehuis Zuidhorn blijft in beeld en er wordt ook gekeken naar nieuwbouw mogelijkheden. Nieuwbouw in de wijk De Oostergast in Zuidhorn en nieuwbouw op het terrein van de Hoofdstraat 101-1 in Midwolde zijn mogelijke locaties.

Wethouder Bert Nederveen – ‘Het doel en de wens is om onze kantoormedewerkers centraal te huisvesten in een duurzaam en toekomstbestendig pand. We willen verder onderzoeken of het onder bepaalde voorwaarden toch mogelijk is om gemeentehuis Zuidhorn uit te breiden en we nemen twee nieuwbouwvarianten in het onderzoek mee.’ 

Voorstel gemeenteraad
Het gemeentehuis in Zuidhorn is nu te klein om daar met alle kantoormedewerkers van de gemeente te gaan werken. De gemeente wil graag een centrale plek voor haar medewerkers voor goede samenwerking en ontmoeting. Een pand dat duurzaam, energieneutraal en toekomstbestendig wordt. Het afgelopen jaar zijn vijf plannen uitgewerkt voor een uitbouw van het gemeentehuis. Bij al deze plannen loopt de gemeente tegen allerlei nadelen aan. Om een betere afweging te kunnen maken wil het college van burgemeester en wethouders dat er een aanvullend onderzoek komt. Dit voorstel neemt de gemeenteraad op 12 maart in behandeling.

Lees ook: Wél of toch geen centraal gemeentehuis in Zuidhorn? Plan staat op losse schroeven door afgekeurde opties

Meer duidelijkheid nodig
Het aanvullende onderzoek moet meer duidelijkheid geven of een uitbreiding van het gemeentehuis Zuidhorn eventueel toch op een andere manier mogelijk is met andere voorwaarden: Kan de busbaan worden verlegd? Is een aparte vergaderlocatie een optie? Is het mogelijk om een extra verdieping te creëren. Ook twee nieuwbouwlocaties worden meegenomen in het onderzoek. Vervolgens worden deze mogelijkheden afgezet tegen een aantal afwegingscriteria zoals: financiën, doorlooptijd, bereikbaarheid, duurzaamheid, toekomstbestendigheid e.d. Resultaten van het onderzoek verwacht de gemeente na de zomer.

Huisvesting gemeente Westerkwartier
Gemeente Westerkwartier gaat van vijftien gebouwen terug naar acht gebouwen. Dit is een besluit van de gemeenteraad in 2022. Door de gemeentelijke herindeling in 2019 en een nieuwe manier van werken heeft de gemeente minder gebouwen nodig. Daarnaast is een aantal gebouwen oud en in slechte onderhoudsstaat en de gemeente wil graag verduurzamen. Gemeentehuis Leek werd in oktober 2023 al verkocht en maakt plaats voor een nieuwe duurzame woonwijk, plan Klein Nienoord.

Op bedrijventerrein Leeksterveld start na de zomer van 2024 de bouw van een energieneutraal pand dat o.a. het verouderde gebouw Feithsweg 4 van Novatec en de gemeentewerf bij gemeentehuis Leek zal vervangen. Lees hier meer daarover.

   
Back to top button