CV trends voor 2022; lees hier tips om een succesvol CV te maken

INGEZONDEN ARTIKEL – Bij een nieuw en fris jaar horen ook nieuwe doelen en voornemens. Misschien ben je wel van plan om van baan te wisselen of de volgende trede van de carrièreladder te beklimmen.

Wat je in ieder geval nodig hebt, is een professioneel en goed cv. De vraag ‘hoe maak je een cv?’ leeft bij veel werkzoekenden. Zo kun je aan de slag met een cv generator waarmee je binnen een paar stappen een mooi cv kunt bouwen. Ook met een cv sjabloon kom je al een heel eind. Lees ook zeker onderstaande CV trends voor het jaar 2022 zodat jouw zoektocht naar een nieuwe job snel zijn vruchten af zal werpen.

Video-cv’s komen steeds minder terug
Hoewel het video-cv de afgelopen jaren zeer populair was, wordt dat het komende jaar wel weer wat minder. Werkgevers geven aan dat het bekijken van een video-cv erg tijdrovend is. Zeker als je honderden cv’s moet bekijken per openstaande vacature. Daarnaast worden introverte sollicitanten afgeschrikt wanneer een werkgever om een video-cv vraagt. De digitale versie van een gewoon cv blijft dus gewoon nog hartstikke in trek.

Meer focus op soft skills, minder op ervaring
Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is er steeds minder personeel beschikbaar. Het wordt voor werkgevers steeds moeilijker om passende kandidaten te vinden. Daarom zullen we in 2022 gaan zien dat recruiters en werkgevers veel meer de focus gaan leggen op soft skills in plaats van op werkervaring en opleiding.

Soft skills kun je ‘vertalen’ als interpersoonlijke vaardigheden. Je kunt hierbij denken aan hoe jij communiceert met je leidinggevende, collega’s en klanten, hoe je emotioneel reageert in bepaalde situaties, hoe flexibel je bent of op welke manier jij met tijd omgaat. Zit de juiste kandidaat voor de vacature er niet bij, dan zal een werkgever moeten gaan kijken naar de persoon die de meeste potentie in zich heeft om zich snel in te werken en zich de baan eigen te maken. Als sollicitant speel je hier heel handig op in door je vaardigheden goed naar voren te brengen op je cv. Als je dit lastig vindt, zoek dan eens online naar een cv voorbeeld ter inspiratie.

De buitenkant van het cv blijft belangrijk
Bekende platformen als LinkedIn worden steeds meer ingezet in de zoektocht naar nieuw personeel. Handig natuurlijk, want het cv van een kandidaat is dan direct te bekijken. Dit betekent niet dat je geen aandacht meer hoeft te besteden aan jouw eigen cv. Het devies blijft: val op met je cv en ga voor een professionele uitstraling. Opvallende lettertypes, kleuraccenten, een goede onderverdeling en vooral een passend ontwerp. Hoe professioneler jouw cv, hoe serieuzer je wordt genomen door een toekomstige baas. En dat is precies wat je nodig hebt om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Door daarnaast ook nog eens je cv voor elke nieuwe sollicitatie aan te passen, heb jij in huis wat je nodig hebt om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. 2022 is jouw jaar om te laten zien wat je kunt!

Back to top button