Goede vraag: Hoe gaat het met de verbouwing van het politiebureau in Leek? We zochten het uit!

Leek – In mei 2019 kwam het nieuws naar buiten dat het politiebureau aan de Waezenburglaan in Leek de regiofunctie krijgt als hoofdbureau van de gemeente Westerkwartier.

Om dit te kunnen realiseren moet het bureau verbouwd worden. Op vrijdag 14 februari 2020 heeft het politiebureau in Leek hiervoor de deuren gesloten. Sindsdien wordt gewerkt vanuit het bureau in Zuidhorn.

Aldus politie Noord-Nederland zou de sluiting zijn voor de duur van ongeveer 2 jaar. Echter is dat fors uitgelopen doordat de ambities verhoogd zijn. Persvoorlichter Ingrid Coenen tegenover InfoLeek; “Zo hebben we bijvoorbeeld de ambitie om voor het politiebureau in Leek duurzaamheidslabel A+++ in plaats van het huidige D-label te krijgen. Deze extra investeringen in duurzaamheid zal ook extra comfort voor de politiemedewerkers met zich meebrengen. Zo willen we met de werkzaamheden een toekomstbestendig politiebureau realiseren.”

Grotere verbouwing
Volgens de eerste plannen zou de verbouwing plaatsvinden binnen de huidige buitenmuren. Echter door de uitgebreide plannen komt er nu een vleugel bij. Deze wordt ingericht met kleedkamers en extra spreekkamers. Ook wordt er gewerkt aan interne klimaatverbetering en de inrichting voor AGW (activiteit gericht werken). Politie Noord-Nederland en de uitvoerders hebben meer voorbereidingstijd nodig gehad om de mogelijkheden hiertoe te onderzoeken in een bestaand gebouw, dat vraagt om maatwerk. Er wordt momenteel dan ook hard gewerkt aan de ontwerpplannen door de architect en andere partijen.

Vergunning
Daarnaast zijn er gesprekken met de gemeente ten behoeve van de vergunning. Als alles volgens planning verloopt start de aannemer na de zomer van 2022 met de verbouwingen. Tot die tijd zal het pand nog tijdelijk worden bewoond door een leegstandbeheerder.

Ingebruikname najaar 2023
De verwachting is dat het verbouwde politiebureau in het najaar van 2023 in gebruik kan worden genomen. Dan zal het politiebureau in Zuidhorn worden afgestoten.

Inloopmiddag/avond
De politie vindt het erg belangrijk om de inwoners van de gemeente mee te nemen in de ontwikkelingen. Als de coronaregels het toelaten willen ze dan ook graag een inloopmiddag/avond organiseren voor de buurt. De bewoners kunnen dan een artist-impression van het nieuwe gebouw kunnen zien en worden bijgepraat. De politie hoopt dit in het voorjaar te kunnen organiseren.

Lees ook: Politiebureau Zuidhorn gaat dicht, bureau Leek krijgt regiofunctie en wordt verbouwd
Lees ook: Politiebureau Leek 2 jaar dicht voor metamorfose naar hoofdbureau gemeente Westerkwartier

   
Back to top button