Provincie, Groningen Bereikbaar en de Hersenstichting lanceren fietschallenge in Ommetje-app

Groningers uitgedaagd voor de Fietsritje Challenge

Provincie – De populaire wandelapp ‘Ommetje’ van de Hersenstichting wordt uitgebreid met een onderdeel voor fietsers. De pilot ‘Fietsritje’ daagt fietsers uit de provincie Groningen en grensregio de komende weken uit om vaker op de fiets te stappen en zo de grote verkeersdrukte in de hele stad Groningen door de werkzaamheden aan het Julianaplein te omzeilen.

Groningen is de eerste provincie in Nederland met een uitbreiding voor fietsers in de Ommetje-app. “We willen iedereen stimuleren vaker de fiets te pakken. Naar werk, school, de sportvereniging, supermarkt of gewoon een blokje voor je plezier. Dit komt niet alleen de (mentale) gezondheid ten goede, maar ook de bereikbaarheid van Groningen Stad en Ommeland. Zeker tijdens Operatie Julianaplein”, aldus gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk.

Eenvoudig meedoen
Alle Groningers kunnen eenvoudig meedoen aan Fietsritje. De fietsapp is geïntegreerd in de bestaande Ommetje-app en te activeren met de code ‘ FIETSRIT’ op de persoonlijke accountpagina. De Fietsritje Challenge loopt 14 weken en werkt grotendeels hetzelfde als Ommetje. Deelnemers kunnen zich inschrijven in de eigen gemeente en persoonlijke fietsdoelen stellen. Er zijn speciale badges te verdienen. Deelnemers met de meeste fietsritjes per gemeente kunnen bovendien leuke prijzen winnen. Het is ook mogelijk om de strijd aan te gaan met vrienden, familie en collega’s. De Ommetje-app van de Hersenstichting is gratis te downloaden via de Google Play Store of App Store.

Operatie Julianaplein
De lancering van de fietsapp is een week voor de start van grote wegwerkzaamheden in de stad Groningen. De verbouwing van het Julianaplein levert vanaf 11 februari drie maanden ernstige verkeershinder op. “En dan is fietsen een goed alternatief om naar Groningen te reizen”, zegt Philip Broeksma (voorzitter Stuurgroep Groningen Bereikbaar). “Meer mensen op de fiets naar Groningen betekent minder verkeersdrukte op de wegen rondom de stad. En dat is de komende weken belangrijk voor de bereikbaarheid.”

Ommetje
Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en de Hersenstichting lanceerden ‘Ommetje’ aan het begin van de coronacrisis om Nederlanders meer te laten bewegen. Bijna twee jaar later is de wandelapp al ruim 1,5 miljoen keer gedownload en worden wekelijks nog altijd meer dan een miljoen ommetjes geregistreerd. Door het Fietsritje op te nemen in Ommetje benadrukt de Hersenstichting nogmaals het belang van bewegen. Dagelijkse beweging, in welke vorm dan ook, draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid.

Meer informatie
Meer informatie over het Fietsritje is te vinden op www.fietsritje.nu.

   
Back to top button