VZ: “Lezen en schrijven, nodig om mee te kunnen doen”

Westerkwartier – Om mee te kunnen doen en je te ontwikkelen is het kunnen lezen en schrijven onmisbaar, vindt VZ Westerkwartier. In een samenleving waarin laaggeletterden en digibeten steeds moeilijker mee kunnen komen, is het nodig om taalles actief aan te bieden. De gemeente moet dat niet alleen steunen, maar ook zelf actiever onder de aandacht brengen.

Het Taalhuis
Raadslid Johan de Vries is al jaren verbonden aan het Taalhuis in de Bibliotheek van Leek. Het Taalhuis is een plek voor inwoners waar zij hun vaardigheden op het gebied van lezen, schrijven en op de computer kunnen verbeteren. Dit kan in groepsverband of via het volgen van één-op-één lessen. De Partij voor Veiligheid en Zorg koestert de zes bibliotheken in onze gemeente Westerkwartier en draagt het Taalhuis een warm hart toe.

De Vries: “VZ staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en iedereen ertoe doet. Wij hebben oog voor laaggeletterdheid en de problemen die dat met zich meebrengt. Voor 1 op de 11 inwoners is ook dit bericht te moeilijk om te kunnen begrijpen. Voor hen is het ook een enorme uitdaging om met het openbaar vervoer te reizen, lukt het voorlezen aan een kleinkind niet, is de administratie bijhouden lastig en is het werken met een computer een brug te ver.” Laaggeletterd zijn zorgt ervoor dat mensen in de problemen komen met instanties en zo buiten de samenleving belanden. Dat vinden wij als VZ onwenselijk en ook onnodig.

Bibliotheken behouden
VZ Westerkwartier wil de bibliotheken in de gemeente Westerkwartier koste wat het kost behouden. Daarbij moet ook de dreigende sluiting van de bibliotheken in Aduard en Oldehove worden afgewend. De Vries: “Deze bibliotheken vervullen op hun eigen wijze een rol in de samenleving en nemen een drempel weg om te lezen. Elk boek dat gelezen wordt, draagt bij aan het voorkomen van laaggeletterdheid. Dat maakt een bibliotheek een essentiële voorziening. Ook voor de dorpen Aduard en Oldehove. VZ ziet het mogelijke verdwijnen van deze bibliotheken als een groot en onaanvaardbaar verlies.”

VZ Westerkwartier wil ook dat statushouders mee kunnen doen in onze samenleving en integreren. Dat begint met het machtig zijn van onze Nederlandse taal. VZ vindt dat de gemeente Westerkwartier statushouders actief moet stimuleren om Nederlandse lessen te volgen. “Het Taalhuis is daarvoor de aangewezen plek en daarom in dat opzicht onmisbaar”, besluit Johan de Vries.

Als lokale partij staat VZ Westerkwartier midden in de samenleving en is betrokken bij onze inwoners. Samen staan we sterk voor een veilig, zorgzaam en leefbaar Westerkwartier. Kijk op www.vzwesterkwartier.nl wat VZ Westerkwartier nog meer voor u kan betekenen.

   
Back to top button