VZ Westerkwartier: Inwoners verdienen een zorgeloze oude dag in eigen dorp

Westerkwartier – De woningnood is niet een landelijke aangelegenheid, maar laat zich ook voelen in het Westerkwartier. Terwijl de vraag naar woningen toeneemt en huizenprijzen record na record breken, neemt voor veel inwoners de onzekerheid over hun toekomst toe.

VZ-raadslid Geert de Jong hoort de vragen regelmatig. Is er voor mij een toekomstbestendige plek in eigen dorp om gezond en veilig oud te worden? Kunnen mijn kinderen straks wel blijven wonen in het dorp waar ze zijn opgegroeid? “En dat zijn terechte vragen”, vindt De Jong.

Woningen bouwen
“Dat er gebouwd moet worden in de gemeente Westerkwartier, staat als een paal boven water”, stelt De Jong. “We hebben woningen tekort voor zowel jongeren die starten op de woningmarkt, als voor ouderen die noodgedwongen steeds langer thuis blijven wonen.” De Jong zegt dat te begrijpen. “Het gaat in die laatste groep om mensen die vaak hun hele leven, of een groot daarvan, in het dorp hebben gewoond waar ze nu wonen. Ze hebben daar hun kinderen opgevoed, vrienden gemaakt, kennen de buren goed en zijn actief in het plaatselijke verenigingsleven. Weggaan is vaak een te hoge drempel. En het zou ook niet moeten!”

Toekomstbestendig
Geert de Jong is mede-initiatiefnemer van het project Droomwonen in Opende. Een initiatief waar toekomstbestendig wonen en zorg worden gecombineerd. “In maart is er begonnen met de bouw. Dat de vraag naar deze woonvorm groot is, blijkt uit het feit dat vrijwel appartementen zijn verkocht of verhuurd. Voor de senioren in Opende betekent Droomwonen dat zij gezond oud kunnen worden in de omgeving die zij als veilig ervaren. En dat met zorg -letterlijk- om de hoek. Of liever: onder hetzelfde dak.”

Ombouwen tot woonruimtes
Wat De Jong betreft blijft het hier niet bij. Ook in andere dorpen kunnen voormalige bedrijfspanden of boerenbedrijven omgebouwd worden tot woonruimtes waar toekomstbestendig wonen en zorg samen komen. “Laten we het vervolg Droomwonen 2 noemen”, stelt De Jong voor. “Hoe mooi zou het zijn als het project in Opende navolging krijgt in andere dorpskernen, zodat we ook daar onze senioren een onbezorgde oude dag kunnen geven, met de nodige zorg in de buurt, in hun eigen omgeving.”

Project opstarten
VZ Westerkwartier wil dat de gemeente inwoners die een soortgelijk project willen opstarten in hun dorp faciliteert en ondersteunt waar mogelijk en nodig. Dat is goed voor de doorstroming op de woningmarkt, goed voor de oudere inwoner die ontzorgd wordt en goed voor de leefbaarheid. Want wie goed kijkt naar de vrijwilligerslijsten voor sociale dorpsactiviteiten, zal zien dat het grotendeels onze ouderen zijn die zorg dragen voor de leefbaarheid in hun dorp, door zich in te zetten als vrijwilliger in het dorpshuis of als organisator van gezellige klaverjas- of sjoelavonden. Met het verdwijnen van senioren in onze dorpen, loopt ook de leefbaarheid gevaar.

Als lokale partij staat VZ Westerkwartier midden in de samenleving en is betrokken bij onze inwoners. Samen staan we sterk voor een veilig, zorgzaam en leefbaar Westerkwartier. Kijk op www.vzwesterkwartier.nl wat VZ Westerkwartier nog meer voor u kan betekenen.

Back to top button