Welke filters zijn geschikt voor je auto; je leest het hier

Het oliefilter in de auto zorgt ervoor dat de olie die de motor gebruikt om goed te blijven bewegen gefilterd wordt. Door wrijving, slijtage en roetdeeltjes wordt die olie namelijk vuil wat voor beschadigingen aan de motor kan zorgen.

Wanneer vervangen of reinigen
De oliefilter moet om de 20.000 tot 30.000 km vervangen worden. Mocht je auto voor die tijd oververhit raken of je ziet druppeltjes olie onder de auto liggen dan is het aan te raden om het filter eerder te vervangen.


Afbeelding van autofilters van de website besteonderdelen.nl

Luchtfilter

Wat is een luchtfilter
Een luchtfilter is bedoeld om te zorgen dat de lucht die in de motor stroomt om verbranding van brandstof mogelijk te maken, schoon blijft.

Wanneer vervangen of reinigen
Over het algemeen moet je de luchtfilter om de 10.000 km vervangen. Als je de filter niet vervangt of te laat vervangt, zul je merken dat de motor minder goed presteert. Erger nog, als de filter afgebroken is kunnen vervuilende deeltjes zoals stof en zand de motor binnendringen, wat tot grote problemen kan leiden.

Brandstoffilter

Wat is een brandstoffilter
De brandstoffilter in een auto zorgt ervoor dat eventuele verontreiniging van de brandstof niet de motor binnen kan treden. Het kan hierbij gaan om stof, vuil of zelfs vocht.

Wanneer vervangen of reinigen
Aangeraden wordt om een brandstoffilter om de 40.000 tot 60.000 km te vervangen.

Interieurfilter

Wat is een interieurfilter
Deze filter is bedoeld om met name pollen, maar ook stof en zand buiten de auto te houden. Het is bedoeld om te zorgen dat iedereen in de auto schone lucht inademt.

Wanneer vervangen of reinigen
Het is verstandig om het interieurfilter om de 20.000 kilometer te vervangen. Vervang je de filter niet dan zal dat de luchttoevoer belemmeren en ervoor zorgen dat ramen langer beslagen blijven.

Sportluchtfilter

Wat is een sportluchtfilter
Een sportluchtfilter is net als de gewone luchtfilter bedoeld om de lucht die de motor binnengaat te reinigen. Het verschil is dat een sportluchtfilter ervoor zorgt dat er meer zuurstof toegevoerd wordt waardoor de prestatie van de auto beter wordt. Deze filter wordt ook vaak gebruikt om een luider motorgeluid te krijgen.

Wanneer vervangen of reinigen
Een sportluchtfilter moet net als een gewone filter om de 10.000 km vervangen worden.

Filters op tijd vervangen
Voor alle filters in de auto geldt dat het belangrijk is om ze op tijd te vervangen. Doe je dat niet dan kan dit een domino-effect hebben en ook andere onderdelen beschadigen. Een kleine investering kan er dus voor zorgen dat hoge kosten voor andere onderdelen bespaard worden.

Back to top button