Gunstig weer tijdens vallende sterren door Lyriden meteorenzwerm

Landelijk – De meteorenzwerm Lyriden passeert de aarde en dit leidt komende nachten tot extra vallende sterren. Het zijn er niet superveel, maar ze zijn wel vaak erg mooi, aldus Weeronline.nl. De beste kijknacht is de nacht van vrijdag naar zaterdag, maar ook de nacht ervoor en erna zijn er meer vallende sterren te zien dan gebruikelijk.

Een meteorenzwerm bestaat uit stukjes ruimtesteen. Zodra zo’n steen onze atmosfeer binnendringt en een lichtspoor veroorzaakt is sprake van een meteoroïde. In de volksmond worden dit vallende sterren genoemd. Een meteoroïde die het aardoppervlak weet te bereiken noemen we een meteoriet.

Vallende sterren van de Lyriden komen met bijzonder hoge snelheid onze atmosfeer binnen. Gemiddeld ligt de snelheid op maar liefst 170.000 km/uur! Ze zijn vaak zeer helder en vertonen soms vuurbollen.

Het beste kijkmoment en de kijkrichting
De komende vijf nachten zijn er extra vallende sterren. De nacht met de meeste vallende sterren is de nacht van vrijdag naar zaterdag. Het aantal vallende sterren veroorzaakt door de Lyriden is dan zo’n 8 per uur en als je de ‘gewone’ vallende sterren meetelt kom je uit tussen 12 en 19 vallende sterren per uur.

Het is al eind april en de nachten zijn relatief kort. Gedurende de nacht komt de radiant, dit is het punt in de atmosfeer waaruit de vallende sterren lijken te komen, hoger aan de hemel. Hierdoor neemt de zichtbaarheid toe, maar om 4:09 uur komt de maan op en die gaat al vrij snel veel licht geven dat kan storen.

De beste kijkperiode is daardoor voor en rond ‘maansopkomst’ en dus ongeveer van 3:00 tot 4:30 uur. Kijk richting het zuidoosten en behoorlijk hoog (rond 60 graden, waarbij 0 graden de horizon is en 90 graden recht omhoog). Het aantal met het blote oog goed zichtbare vallende steren ligt in deze periode rond 16 per uur. Vanaf 5:45 uur begint het al te schemeren en verdwijnt de kans op het zien van vallende sterren snel.

Is het gunstig weer?
Het belangrijkste weerelement voor het spotten van vallende sterren is natuurlijk de bewolking. De verwachting ziet er wat dat betreft gunstig uit. In de nacht naar zaterdag zal het niet helemaal onbewolkt zijn, maar er zijn wel brede opklaringen. Echt koud is het niet, want de temperatuur ligt midden in de nacht rond 10 graden. De wind is matig van kracht.

In de nacht van zaterdag naar zondag is er ook grote kans op gunstig kijkweer. Wel is het aantal goed zichtbare vallende sterren met zo’n 12 rond het hoogtepunt deze nacht wat lager. Tijdens de nacht van donderdag naar vrijdag is er waarschijnlijk meer bewolking aanwezig.

Wie buien gaat kijken doet er verstandig aan warme te kleden. Omdat je tijdens het sterrenkijken niet veel beweegt is 10 graden en een matig windje gevoelsmatig toch behoorlijk koud. Een warme winterjas is zeker geen overbodige luxe. Om rustig te kunnen kijken en gemakkelijk vrij hoog naar boven te kijken is het meenemen van een ligstoel ook aan te raden.

Komende astronomie evenementen
Op 16 mei is er een totale maansverduistering, maar in Nederland is hiervan alleen het begin te zien. Op 14 juni en 12 juli is sprake van supermaan. De volle maan is dan helderder en groter dan gebruikelijk. Later in juli volgen meerdere meteorenzwermen en in augustus zijn er natuurlijk de Perseïden.

Back to top button