Ruim kwart meer publieke laadpunten in de provincie; grootst aantal in de gemeente Westerkwartier

Provincie/Westerkwartier – Begin dit jaar waren er in Groningen 763 publieke laadpunten: zo’n 26% meer dan in 2021. Per gemeente zijn de verschillen echter groot. Zo was er in Oldambt zelfs een stijging van 333%.

Toch wordt het steeds drukker bij de laadpaal, doordat het aantal elektrische auto’s nog altijd veel sneller stijgt dan het aantal publieke laadpunten. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van meest recente data van de RDW en de RVO.

In Groningen werden van januari 2021 tot januari 2022 – relatief gezien – de meeste nieuwe laadpunten geplaatst in Oldambt. In deze gemeente nam het aantal openbare laadpunten toe van 6 naar 26: een stijging van 333%. Ook in Eemsdelta (+133%) en Westerkwartier (+77%) was een sterke toename te zien.

Meeste openbare laadpunten in Westerkwartier
Momenteel is het voor inwoners van Westerkwartier waarschijnlijk het makkelijkst om een beschikbare en goed bereikbare laadpaal te vinden. In Westerkwartier zijn namelijk de meeste publieke laadpunten per 1.000 huishoudens: 4,1 in totaal. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 2,6 per 1.000 huishoudens. De top 5 gemeenten in Groningen met de hoogste laadpuntdichtheid is:

  1. Westerkwartier (4,1 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)
  2. Groningen-stad (3,6 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)
  3. Westerwolde (2,3 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)
  4. Het Hogeland (2,3 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)
  5. Oldambt (1,4 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)

In Midden-Groningen is juist de grootste inhaalslag te maken. Hier is minder dan 1 publiek laadpunt per 1.000 huishoudens. Kijk hier hoeveel publieke laadpunten er zijn in jouw gemeente.

Druk op publieke laadpunten neemt toe in Nederland
Tussen januari 2021 en januari 2022 is het aantal openbare laadpunten in Nederland toegenomen met bijna 30%. Ondanks deze sterke toename is de druk op laadpalen niet afgenomen. Het aantal elektrische auto’s op de weg is namelijk nóg harder gestegen. Zo was er begin 2022 gemiddeld één laadpunt per 4,7 elektrische auto’s, terwijl deze een jaar eerder nog gedeeld werd door 4,6 auto’s. In 2019 ging het nog om 2,2 elektrische auto’s per openbaar laadpunt.

Back to top button