Zit jij wel lekker in je stoel inwoner van Leek?

Partnerbijdrage – De manier waarop je zit, kan je humeur of gemoedstoestand zeker beïnvloeden. De tijd dat een stoel alleen maar een praktisch gebruiksvoorwerp was is allang voorbij.

Als mens kun je op heel veel voorwerpen zitten, wat niet wil zeggen dat je overal lekker op zit en dat je elke zithouding lang kunt volhouden. Daarom is het belangrijker dan ooit om bij de aanschaf van bijvoorbeeld relaxstoelen of een lederen draaistoel niet alleen naar het ontwerp of de kleur te kijken maar ook naar het comfort, bediening en het materiaal waar het van gemaakt is.

Ben je groter of kleiner dan gemiddeld dan kan het zijn dat je niet altijd even lekker zit of dat je minder lang de zittende houding kunt volhouden omdat bij je benen de bloedtoevoer niet optimaal is en er een knellend of vermoeid gevoel bij de knieën ontstaat.

Veel fabrikanten die stoelen in een hoge oplage produceren gaan uit van een gemiddelde mens, van een gemiddeld gewicht en een gemiddelde lengte. Het productieproces wordt zo gemodificeerd dat de zithouding van de stoel toegankelijk is voor een zo groot mogelijke groep mensen. Hierbij wordt vooral rekening gehouden met de laatste trends, de inkoop van beschikbare materialen en een zo veel mogelijk gestandaardiseerd productieproces. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een goedkope stoel die ingeleverd heeft in zitcomfort.

Design & Comfort
De afgelopen eeuw heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden in de manier we zitten beleven. Een boomstam of een houten stoel zonder kussens voldeed vroeger prima om op te gaan zitten. Desnoods legde je er een schapenvacht overheen die je s’avonds weer kon gebruiken als deken als je ging slapen. Was je een ridder of van adel dan kon je je een luxere stoel veroorloven met een zitting van zachte stof. De gemiddelde burger had hier echter geen geld voor, die moest bijvoorbeeld hard werken op het land om z’n dagelijkse kostje bij elkaar te scharrelen. Er waren in die tijd kinderrijke gezinnen waar alle mondjes van gevoed moesten worden. Voor luxe zitmeubelen was geen budget.

Materialen
Toch was de kennis van verschillende materialen voor kleren en bekleding wel bekend. Wat de gewone man vroeger droeg aan kleding is minder goed uit te zoeken. Voor zover we kunnen nagaan gebruikte men voor het maken van kleren hoofdzakelijk wol, linnen en leer en andere natuurlijke materialen. Door te spinnen maakte men zelf garen om er daarna stoffen van te weven. De kennis van materialen is de afgelopen honderd jaar enorm toegenomen. De uitvinding van nylonkousen was een revolutie op zich. Dit synthetische materiaal dat eerst polymer 6.6 werd genoemd is in 1937 uitgevonden door Julian Hill. Twee jaar later patenteerde Du Pont deze stof.

Natuurlijk
Bij het gebruik van de tegenwoordige zitmeubels wordt ook met kunststoffen gewerkt. Toch hebben veel mensen de voorkeur voor natuurlijke materialen zoals katoen of leer. Zoals bijna iedereen weet is leer of leder materiaal dat gemaakt is, van bewerkte dierenhuid. Het staat over het algemeen bekend als een kwalitatief goed materiaal.

Kies je voor een stoel van hoogwaardig materiaal dan is een lederen draaistoel zeker een goede keuze. Over het algemeen komt leer van koeien, paarden of varkens. De luxere varianten van een hert, lam of ree. Exotische soorten leer die verwerkt worden als schoenen of tassen komen van krokodillen of slangen.

   .
Back to top button