1-1-2 betrekt burgers bij reanimaties, meld je nu aan!

LEEK – De meldkamer van 1-1-2 betrekt sinds anderhalf jaar burgers bij reanimaties in de provincie Groningen. Met de inzet van deze vrijwillige burgerhulpverleners is de verwachting dat de overlevingskans van een slachtoffer met een circulatiestilstand fors zal stijgen.

In de eerste zes minuten na intrede van een circulatiestilstand is de meeste winst te behalen. De overlevingskans en de kans op het beperken van restschade aan de hersenen als gevolg van het zuurstoftekort zijn dan het grootst. Ambulances zijn gemiddeld tien minuten onderweg naar het slachtoffer en de overlevingskans is dan al nihil geworden. Mensen die een circulatiestilstand overleven en daar weinig of geen restschade aan overhouden, hebben dat te danken aan anderen die toevallig in de buurt waren en wisten hoe te reanimeren. Aan dit toeval lijkt nu een einde te komen door de inzet van reanimerende burgers die binnen zes minuten bij hun buurgenoot kunnen zijn.

De primaire taak voor de burgerhulpverleners is om binnen zes minuten te starten met reanimeren en indien mogelijk een schok aan het hart te geven met een AED (schokaparaat). Maar secundair helpen zij ook met het wegwijs maken van de professionele hulpdiensten, het opvangen van familie, tillen en hand en spandiensten. De extra handen van de mee gealarmeerde burgerhulpverleners zijn volgens ambulancemedewerkers soms zeer welkom. Bij een reanimatie moeten in korte tijd zeer veel handelingen worden verricht en alle hulp is dan welkom.

Groningers die kunnen reanimeren worden gevraagd zich aan te melden bij stichting Groningen HartVeilig.  Groningen HartVeilig werft en begeleidt sinds 2012 burgerhulpverleners in de gehele provincie Groningen en organiseert informatie bijeenkomsten, scenariotrainingen, zorgt voor herkenbaarheid en heeft 24/7 een nazorgteam paraat voor burgerhulpverleners die een oproep van de meldkamer hebben gehad. Groningen HartVeilig heeft het voornemen om het netwerk van inmiddels veertienhonderd burgerhulpverleners uit te breiden naar minimaal drieduizend. Zij worden via sms door de meldkamer op de hoogte gebracht van een reanimatie in de buurt. Maandelijks worden al gemiddeld twintig keer burgerhulpverleners opgeroepen en in sommige gevallen zelfs al daadwerkelijk met positief gevolg! Er zijn in de provincie Groningen al mensen gered door de snelle inzet van burgerhulpverleners.

Dankzij de vrijwillige inzetbaarheid van reanimerende burgers zin in het westelijk deel van de provincie de gemeente Winsum en Niekerk-Oldekerk-Faan hartveilig. In 2014 wordt gestart met het hartveilig maken van de gemeenten De Marne en Zuidhorn. Meer informatie over Groningen HartVeilig vindt u op de website www.groningenhartveilig.nl en op www.hartslagnu.nl. HartslagNu is de naam van  de alarmeringssoftware op de meldkamer waarmee de smsjes worden verstuurd naar de burgerhulpverleners.

Foto’s van de reanimatie cursus en 6-minuten training in Niekerk

Back to top button