KENDO training in de Rodenburghal

LEEK – Komende donderdag (16 januari) houdt Kendo Groningen een openbare training in de Leekster Rodenburghal. Kendo is een uit Japan afkomstige eeuwenoude schermkunst met bamboezwaarden en daar even normaal als tennis of golf hier.

Zij is voor de Japanners een belangrijke erfenis uit het samoerai-tijdperk. In Nederland echter is Kendo allesbehalve alledaags: ons land telt maar een stuk of vijftien kendo-verenigingen.

Bij de eerste kennismaking valt vooral de beschermende uitrusting op, waardoor de beoefenaars (ofwel kendoka) eruitzien als dreigende insekten. Even tasten de tegenstanders elkaars verdediging af; dan volgt een aanval die erop gericht is de tegenstander met één slag uit te schakelen. De felle aanvalskreten KIAI en de luide klappen van de bamboezwaarden op de beschermende pantsers zorgen voor een imponerende begeleiding.

Kendo is een snelle en zware sport, die niet alleen een perfecte timing, een goede techniek en een groot uithoudingsvermogen vraagt, maar waarin ook etiquette in de dôjô een belangrijke rol speelt. Dat is een erfenis van vroeger eeuwen. Destijds was het een zaak van levensbelang om andere samoerai niet te beledigen. Elke provocatie kon immers worden beantwoord met een snelle uitval van het vlijmscherpe zwaard!

De training komende donderdag in Leek begint om 19.00 uur, direct na de openbare training van Gasterra Flames en is ook openbaar en voor iedereen gratis bij te wonen.

Meer info op www.kendogroningen.nl.

Back to top button