Grote militaire oefening met 580 deelnemers, straaljagers en een aantal helikopters in delen van gemeente Westerkwartier

Westerkwartier – Van 5 september 2022 t/m 16 september 2022 wordt een militaire oefening gehouden en speelt zich af in het gebied tussen de volgende plaatsen: Het Hogeland, Westerkwartier, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Leeuwarden, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân.

Eenheid : 13 Infanteriebataljon (Air Assault) 

 • Aantal deelnemers : ±580x
 • Aantal wielvoertuigen : 14x Luchtmobiel speciaal voertuigen, 12x Scania’s en 12x Amaroks
 • Aantal helikopters : 3x CH-47F “Chinook”, 2x AS-532 “Cougar” en 2x AH-64D “Apache”
 • Aantal vliegtuigen : Mogelijk 2x F35 “JSF”

Doel / omschrijving van de oefening
De militairen houden in genoemde periode een oefening t.b.v. het gereed stelling- proces. De hieronder genoemde activiteiten vinden plaats:

 • De oefening start op 5 september om 08:00 en eindigt op 16 september om 16:00;
 • De oefening heeft de naam ‘Falcon Stoter’;
 • De oefening heeft primair als doel om een bedrage te leveren aan de gereed stelling van de eenheid:
  • Tijdens deze oefening zal dat gaan gebeuren door het uitvoeren van een aantal aanvallen vanuit de lucht in de regio zuid van Lauwersoog en het oefenterrein Marnewaard.
  • De eenheid gaat gebruikt maken van transport- en gevechtshelikopters;
  • Het secundaire doel is het vergroten van de zichtbaarheid van de krijgsmacht, in dit geval de 11 Luchtmobiele brigade en het Defensie Helikopter Commando (DHC);
 • Op maandag 5 september zullen de oefenende eenheden een bivak locatie betrekken op de Vliegbasis Leeuwarden; Op donderdag 8 september vallen de eenheden 3 verschillende doelen aan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 3x “Chinook” en 2x “Apache”. Tijdens het verblijf zullen de eenheden die de doelen hebben ingenomen, op een aantal momenten aangevallen worden door de oefenvijand. Op vrijdag 9 september worden de eenheden afgelost en de extractie gaan uitvoeren met de eerder genoemde helikopters.  Gedurende het weekend (10 en 11 september) voeren de eenheden nog een operatie verlaten de eenheden de gemeenten. Op maandag 12 september wordt de oefening voortgezet op het oefenterrein Marnewaard en zal op vrijdag 16 september zijn afgerond.  Van alle locaties is akkoord gegeven door de eigenaren om de desbetreffende objecten te gebruiken als oefenlocatie.
 • De militairen verplaatsen zich bewapend door het gebied. Er wordt gebruik gemaakt van (oefen)munitie (zie kaart voor de locaties).

De oefenende eenheid zal:
In principe alleen gebruik maken van openbare wegen, paden en terreinen;
Vooraf toestemming vragen aan de rechtmatige eigenaar of beheerder van het terrein, indien niet openbare wegen, paden en terreinen gebruikt worden;
Er alles aan doen om overlast en hinder aan derden te voorkomen.

Inzet defensiehelikopters:
Bij deze oefening worden helikopters ingezet. Dit zal voor omstanders en omwonenden te zien en te horen zijn.

Informatie vliegbewegingen en geluidhinderklachten
Meer informatie over vliegbewegingen is te vinden op internet luchtmacht.nl/vliegbewegingen, kijk bij ‘ documenten’ , of op NOS teletekst pagina 766. Klachten kunnen worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten is het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033, bereikbaar.

Voorbeeldfoto’s militaire voertuigen
Amarok
Amarok
Boxer
Boxer
Hulppost
Hulppost
Ziekenauto
Ziekenauto
Fennek
Fennek
Bushmaster
Bushmaster
Fuchs
Fuchs
YAD/Shelter
YAD/Shelter
Straaljager
L-39 Albatros
Apache
Apache
Back to top button