Het NL-Alert bestaat op 14 december 10 jaar; Mariska Petstra van Meldkamer Noord Nederland doet haar verhaal

Landelijk – “Het wel of niet versturen van een NL-Alert is geen gemakkelijke beslissing.” Op 14 december 2012 Werd het alarmmiddel voor het eerst ingezet bij een grote brand in Tolbert, nu 10 jaar later word het middel nog steeds gebruikt en doet Mariska Petstra die werkt bij de meldkamer Noord Nederland haar verhaal.

Voordat het NL-Alert werd ingevoerd was het luchtalarm de belangrijkste methode om burgers te waarschuwen in het geval van een groot incident of een ramp. Maar in de praktijk werd die bijna nooit gebruik, omdat dat veel onrust veroorzaakt bovendien kun je daar geen boodschap bij versturen.

Mariska Petstra van Meldkamer Noord Nederland in Drachten
”Ik ben dan ook zeker blij met het NL-Alert als middel om mensen te waarschuwen. Toch is het wel of niet versturen van een NL-Alert soms best een lastige overweging. Wat zijn de doelen en effecten? Heeft het echt nut? Mensen kunnen er namelijk ook van in paniek raken. Het tijdstip van het incident speelt zeker mee. Is het nodig om mensen ervoor wakker te maken?”

Besluit in overleg
”Als er veel haast bij is neem ik het besluit over het versturen van een NL-Alert zelf. Maar liever overleg ik nog even met de leidinggevende ter plaatse. We denken in scenario’s bij een grote brand bijvoorbeeld, waar trekt de rook naartoe en is het goed om mensen alvast te informeren? Ook onderzoeken we welke gebouwen er in de rook liggen. Zijn daar ook panden bij zoals verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en scholen?”

   
Back to top button