Gemeente Westerkwartier organiseert een week vol taalactiviteiten

Westerkwartier – In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In gemeente Westerkwartier gaat het om 6% van de volwassenen. Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond.

8 tot en met 14 september Week van Lezen en Schrijven
Deze week kunnen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of digitale vaardigheden kennis maken met de Taalhuizen. Gemeente Westerkwartier organiseert dan activiteiten in de Taalhuizen in de bibliotheken van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn.

Het Taalhuis helpt inwoners beter te leren lezen, schrijven of met digitale vaardigheden
Dit doet het Taalhuis met bijvoorbeeld gratis taalcursussen, computercursussen en oefenboeken. Ook kan een taalvrijwilliger helpen bij het invullen van formulieren. Of bij het lezen en begrijpen van informatie of moeilijke brieven. Het Taalhuis is een samenwerking met gemeente Westerkwartier, Alfa-college, Biblionet Groningen, Humanitas Westerkwartier en Sociaal Werk De Schans.

Wethouder Bé Schollema over de Week van Lezen en Schrijven
“Taal heb je nodig om je te kunnen redden in het leven. Minder goed kunnen lezen en schrijven of minder handig zijn met de computer, maakt je leven ingewikkeld. Ik roep jong en oud op om een Taalhuis te bezoeken. Ook binnen onze eigen organisatie besteden wij aandacht aan dit onderwerp door medewerkers te trainen en direct duidelijk te communiceren”

Programma
Het programma van de Taalhuizen in Westerkwartier tijdens de Week van Lezen en Schrijven: 

Donderdag 8 september van 10:30 tot 12:30 uur
Taalhuis Zuidhorn, bibliotheek Zuidhorn, Jellemaweg 3, Zuidhorn
Poëziefiets en workshop “gedichten schrijven”

 Donderdag 8 september van 13:00 tot 14:30 uur
Taalhuis Marum, bibliotheek Marum, Molenstraat 34, Marum
Poëziefiets en gedichten maken voor in een poëziealbum

Maandag 12 september van 14:30 tot 16:00 uur
Taalhuis Grootegast, bibliotheek Grootegast, Marktplein 11, Grootegast
Gedichten maken voor in een poëziealbum

Woensdag 14 september van 10:00 tot 12:00 uur
Taalhuis Leek, bibliotheek Leek, Waezenburglaan 53, Leek
Bijeenkomst in het Taalhuis

Back to top button