Optreden door Syrische danser Ahmad Joudeh op 29 januari in Museum Nienoord

LEEK – Zondagmiddag 29 januari treedt de Syrische danser Ahmad Joudeh op in de tentoonstelling ‘Kunst op het Kruispunt, verhalen van vluchtelingen’ in Museum Nienoord.

Joudeh danste onlangs nog in Damascus met weeskinderen om bij hen de moed er in te houden, op de ruïnes voor de ziel van omgekomen familieleden en vrienden. De documentaire daarover motiveerde museumdirecteur Geert Pruiksma vorig jaar om via Facebook contact met hem te zoeken. Ahmad Joudeh noemde maart 2017 als zijn sterfdatum: dan moest hij in dienst en als danser zou hij in de vuurlinie worden gezet. Pruiksma bood Joudeh aan om de tentoonstelling aan hem op te dragen: zo zou zijn naam blijvend worden vastgelegd, bijvoorbeeld in de catalogus.

Gelukkig liep het anders. Voor een stage bij het Nationaal Ballet kreeg Ahmad Joudeh een visum om het land uit te komen en rond kerst en Oud en Nieuw schitterde hij daar in het ballet Coppelia. Pruiksma kon hem daar in levende lijve de catalogus aanbieden met zijn naam en foto’s er in (zie foto). Dit had geen van hen beiden afgelopen zomer durven verwachten.

De documentaire over Ahmad Joudeh gaat de hele wereld over, op dit moment staan er vijf internationale tournees gepland. Zijn verhaal leest als een sprookje. Zo voelt dat voor hem niet. Zijn moeder, broer en zus bleven achter in Damascus, in een tijdelijk onderkomen 300 meter van een vuurlinie. Nieuwsuur berichtte afgelopen week over de hereniging na 11 jaar met zijn vader, die in een asielzoekerscentrum in Berlijn zit.
Museum Nienoord is verheugd en vereerd, dat een mentaal en fysiek zo drukbezet iemand als Ahmad Joudeh als kunstenaar komt optreden in de tentoonstelling.

Nadere details worden thans besproken maar Joudeh gaf al aan dat er alle gelegenheid moet zijn voor bezoekers om hem te spreken. Nadere informatie volgt op de website www.museumnienoord.nl.

   
Back to top button