Ruim 350 mensen genieten op de Borg in Nienoord van gipsy muziek

Leek – Ruim 350 mensen hebben afgelopen zaterdag op Kasteel Nienoord en het Rijtuigenmuseum volop genoten van verschillende stijlen gipsy muziek. Tussen 16.00 en 22.00 uur werden in drie zalen concerten gegeven van topniveau.

Ladyspeaker Femke Wolthuis deed de presentatie en gaf duiding aan de zigeunermuziek cultuur. Vooral flamenco gitarist John Fillmore, samen met de Spaanse zanger Falu de Cádiz en danseres Conchita Boon, verzorgden een optreden van wereldklasse om nooit meer te vergeten. Het concert stond stijf van Spaanse dynamiek en hartstocht en staat voor altijd in het geheugen gegrift van de toeschouwers die er bij waren en dat was drie keer een volle Balzaal.

Genot om naar te luisteren
In de Ridderzaal lieten gitarist Reinier Voet samen met Pigalle44 horen waarom zij ook op het tweede Noordelijke Gypsy Festival present waren: de precisie, spanning en perfecte uitvoering van eigen composities, alsmede bekende stukken uit de jazztraditie, waren een genot om naar te luisteren.

Grote belangstelling
In een goedgevulde museumzaal met ongeveer 300 bezoekers werd om 20.00 uur het festival afgesloten door Stochelo Rosenberg die zich liet begeleiden door een combinatie van Swing du Nord en Manouche Swing die eerder hadden opgetreden op het festival. Ondanks dat het een session was, dat wil zeggen dat sommigen musici nooit eerder met elkaar hadden gespeeld, werd een enerverend optreden neergezet. Violist Willem Wolthuis speelden samen met klarinettist Izebrand de Boer zelf geschreven vrolijke arrangementen die kleur gaven aan de composities. Gitarist Ronald Kamphuis en Stochelo Rosenberg speelden in hoog tempo unisono melodieën wat bijna ongelofelijk is tijdens een session.

Het festival werd afgesloten met een staande ovatie van enthousiast publiek.

   .
Back to top button