Flitspaal Lindensteinlaan Leek gaat aan, veel overtredingen geconstateerd in testperiode

Leek – Wie met de auto of motor te hard rijdt op de kruising Lindensteinlaan-Oldenoert in Leek krijgt vanaf 3 oktober een boete. Vanaf dan gaat een flitspaal aan op het kruispunt. De gemeente Westerkwartier, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid in Leek verbetert. Vorige maand werd de flitspaal op de Auwemalaan in Leek al in gebruik genomen.

De flitspaal staat op de kruising van de Lindensteinlaan en de Oldenoert, en handhaaft op beide rijrichtingen. Hier geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten de flitspaal te plaatsen nadat de gemeente Westerkwartier en de politie een aanvraag hebben ingediend, waarin zij aangeven dat op de Lindensteinlaan vaak te hard wordt gereden en veel ongevallen gebeuren. De Lindensteinlaan is een belangrijke doorgaande route door Leek. Er zijn meerdere oversteken voor fietsers en voetgangers, en aan zijstraten liggen twee scholen. Door de hoge verkeersintensiteit en de kruising met kwetsbare verkeersdeelnemers vormt een te hoge snelheid een groot risico. Er gebeuren dan ook regelmatig ongevallen. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

Veel overtredingen
In de afgelopen periode is de flitspaal getest. Het aantal overtredingen in die periode was hoog. Vanaf 3 oktober krijgen alle overtreders een boete. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de provincie, of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.

   
Back to top button