Collectie museum Nienoord in modern jasje dankzij €125.000 subsidie

Leek/Provincie – Nieuwe museumzalen met moderne presentatietechnieken voor museum Nienoord in Leek. En een plek voor educatie en participatie in het vernieuwde Streekhistorisch Centrum Stadskanaal om te leren over de streek en het verleden. De provincie draagt bij met een subsidie van € 125.000 om de vaste collectie van beide instellingen te vernieuwen en nieuwe bezoekers te trekken.

Museum Nienoord
Nienoord gaat de nieuwe zalen gebruiken om de vaste collectie op een interactieve manier te presenteren. Zo is het voor een breder publiek aantrekkelijk om naar het museum te gaan. Nienoord gaat ook een nieuw verhaal opzetten om de bijzondere collectie rijtuigen en sleden tentoon te stellen. In de gemoderniseerde entree (Oranjerie) kan het museum straks op een professionele manier bezoekers ontvangen. Het vernieuwde Nienoord gaat in het najaar van 2024 open.

Streekhistorisch Centrum
Het Streekhistorisch Centrum verhuist in het voorjaar van 2024 naar een centraal gelegen locatie in Stadskanaal en gaat nauw samenwerken met de bibliotheek. In het nieuwe centrum komt de nadruk te liggen op educatie en participatie. Het centrum gaat zich richten op jongeren en veel samenwerken met onderwijsinstellingen. Het is een plek waar het verhaal van de streek wordt verteld, waar de vaste collectie te zien is en waar het documentatiecentrum beter toegankelijk is dan op de huidige locatie.

Aantrekkelijk
Gedeputeerde Erfgoed Mirjam Wulfse: “Met deze regeling stimuleren we musea en erfgoedinstellingen om Gronings erfgoed op een aantrekkelijke manier onder de aandacht te brengen en collecties langer in stand te houden. Beide instellingen maken cultuur op deze manier voor een breder publiek toegankelijk en interessant.”

Vernieuwing vaste presentatie erfgoed
Musea en erfgoedinstellingen kunnen via de regeling ‘Vernieuwing vaste presentatie erfgoed’ subsidie krijgen om de presentatie van hun vaste collectie te vernieuwen. Door bijvoorbeeld te digitaliseren kunnen musea beter zichtbaar maken wat de provincie Groningen aan cultuur te bieden heeft.

   
Back to top button