Vanavond, vannacht en morgen mist en gladheid

Noord-Nederland als eerste aan de beurt

Landelijk –  Vanaf donderdagavond is het extra opletten op de weg. Op veel plaatsen ontstaat mist en op sommige plekken wordt de mist verkeersbelemmerend. Ook is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Na een dag met buien klaart het vanuit het noorden op steeds meer plaatsen op. Er is weinig wind en de combinatie van weinig wind en weinig wolken zorgen ervoor dat het vanavond snel afkoelt.

Noord-Nederland als eerste
In Friesland, Groningen en Drenthe duikt het kwik al vroeg in de avond onder het vriespunt, lokaal mogelijk al rond 18:00 uur. Ook is in Noord-Nederland als eerste kans op mist, vooral rond de Waddenzee en het IJsselmeer.

Overigens is het bij een luchttemperatuur onder het vriespunt niet gelijk glad op de weg. Het duurt wat langer voordat de temperatuur van wegen onder nul gaan. Koude plekken, zoals bruggen, zullen als eerste kritiek worden.

Lees ook: Wanneer is het glad op de weg

In de nacht overal kans op mist en lokale gladheid
Later in de avond en nacht worden de opklaringen ook in Midden- en Zuid-Nederland breder en komt het op veel plekken tot lichte vorst. Ook kan in het hele land (dichte) mist ontstaan. Dit maakt de verwachting wel wat lastig. Een dikke mistlaag tempert de vorst en zorgt er ook voor dat het wegdek niet meer afkoelt. In de situatie van deze nacht kan de temperatuur van wegen, bij voldoende mist, regionaal boven nul blijven.

Grootschalige strooiacties
De kans is groot dat in grote delen van het land vanavond of vannacht preventief gestrooid zal worden tegen bevriezing van natte weggedeelten. Dit zijn overigens niet de eerste strooiacties van het seizoen, maar wel de eerste grootschalige.

Afgelopen maandag werden de wegen in Zuid-Limburg van zout voorzien om gladheid door sneeuwval te bestrijden. Op zondag 20 november waren er strooiploegen op de weg in o.a. Flevoland, Overijssel en delen van Gelderland in verband met sneeuwval.

Mist morgen mogelijk hardnekkig||Morgen start de dag op veel plaatsen met mist en lokaal gladheid op niet-gestrooide binnenwegen en (fiets)bruggetjes. De gladheidskansen verdwijnen in de loop van de ochtend.

In de westelijke kustregio’s is de hele dag kans op een lokale winterse bui. In de rest van het land is het droog. Mogelijk breekt tijdelijk de zon door, maar er is ook kans dat mist en lage bewolking hardnekkig blijken. Met zon wordt het 2 of 3 graden. In mist blijft het kwik hangen rond het vriespunt.

Online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/8-12-2022-mist-en-gladheid-verwacht

   
Back to top button