Gemeente Westerkwartier gaat ‘Roekenoverlast’ aanpakken

Westerkwartier – Op enkele plekken in Leek, Tolbert en Grijpskerk zorgen roeken voor overlast. De gemeente Westerkwartier wil deze overlast aanpakken. Daarvoor hebben ze bureau Witteveen Groenprojecten en Advies uit Dronrijp gevraagd een roekenbeheerplan te maken. Het plan gaat nu in uitvoering.

Het roekenbeheerplan geeft de gemeente ruimte de roek te bestrijden en te beschermen
De roek is een beschermde diersoort. Verjaging vindt alleen plaats op plekken waar de overlast ernstig is. De gemeente heeft een roekenbeheerplan laten maken. Dit is besproken met de provincie Groningen. De provincie heeft toestemming gegeven het plan uit te voeren. Dit roekenbeheerplan geeft de gemeente ruimte de overlast te bestrijden en tegelijkertijd de roek te beschermen. De bewoners van de straten waar overlast is, zijn betrokken bij het maken van dit plan. Een aantal heeft zich aangemeld als vrijwilliger voor het verjagen.

De eerste maatregel is het verwijderen van roekennesten
De eerste maatregel uit het roekenbeheerplan is het verwijderen van roekennesten op de overlastlocaties in Leek, Tolbert en Grijpskerk. Medewerkers van bureau Witteveen beginnen hier deze maand mee. Deze actie zorgt ervoor dat de roek een nieuw nest moet bouwen. Een deel van het nestmateriaal brengen de medewerkers naar locaties waar de roeken verder kunnen nestelen. Dit zijn de zogenoemde beheerlocaties. Roeken ruiken hun nestmateriaal. Dit is een extra prikkel voor de roeken om zich hier te vestigen.

Vanaf eind januari vindt het verjagen plaats
Vanaf eind januari 2023 verjagen vrijwilligers de roeken op de locaties waar ze overlast veroorzaken. Hiervoor krijgen de vrijwilligers instructies van een ecoloog. Het verjagen gebeurt door de roeken te laten schrikken met knipperende zaklampen. Daarnaast verplaatst Witteveen nesten in aanbouw wekelijks van de overlastlocaties naar de beheerlocaties. Medewerkers van Witteveen houden gedurende het verjagen de bewegingen van de roeken en alle nestlocaties goed in de gaten. Dit gaat door tot de eerste roek een ei heeft gelegd. Het eerste ei is de start van het broedseizoen. Vanaf dat moment is verjagen verboden.

Heeft u vragen?
Neemt u dan contact op met bureau Witteveen via [email protected]. U kunt ook een mail sturen naar [email protected]. Heeft u een vraag aan de provincie over de toestemming, dan kunt u contact opnemen met het algemene nummer van de provincie (050-3164911) en vragen naar een medewerker van het team VTH.

   
Back to top button