Sam’s Kledingactie in Leek voor verbetering van kwaliteit en toegang tot basisonderwijs

Leek – Ieder voor- en najaar organiseert Sam’s Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Dit voorjaar is er gekozen voor hulp aan schoolkinderen en hun ouders in het Shabee Sombo district in Ethiopië, zodat zij de kans krijgen te ontsnappen aan de armoedecirkel en een toekomst kunnen creëren.

“Onderwijs is het machtigste wapen dat je kunt gebruiken om de wereld te veranderen, het biedt toekomst.” – Nelson Mandela

Actiedagen in Leek
De honderden vrijwilligers van Sam’s Kledingactie zamelen grotendeels het hele jaar door kleding en schoenen in voor het goede doel. Zij doen dit vanuit een depot aan huis of bij een bedrijf, school of kerk. In het voor- en najaar worden er speciale actiedagen georganiseerd vanuit de vrijwilligers. Die vindt in uw regio dit jaar plaats op: vrijdag 19 en zaterdag 20 april.

U kunt dan terecht bij De Hoeksteen aan de Lindensteinlaan 1 te Leek. Op vrijdag zijn de vrijwilligers van 18.00-19.30uur en op zaterdag van 10.00-12.00uur aanwezig om de goederen in ontvangst te nemen.

Herdraagbare kleding en schoeisel, maar ook speelgoed, knuffels en huishoudtextiel (beddengoed, verpakt in aparte zak) is van harte welkom. Kapotte en vuile kleding, handdoeken, kussens en dekbedden kunnen helaas niet ingeleverd worden.

Kinderen helpen kansen te creëren voor hun toekomst
Ruim 54 scholen in het district Shabee Sombo, maar toch verlaat de helft van de kinderen het basisonderwijs vroegtijdig. Hoge kosten voor de aanschaf van materialen, het ontbreken van hygiëne- en menstruatiekits, de beperkte sanitaire voorzieningen en slecht opgeleide leraren zorgen ervoor dat veel kinderen niet aan school beginnen of vroegtijdig de school verlaten. Daarnaast beperken economische en culturele problemen (vroegtijdige huwelijken) de toegang tot onderwijs aanzienlijk.

Vanwege succes in de Borana-zone breidt Cordaid nu uit naar de Jimma Zone. Het project is gestart in schooljaar 2022-2023 en laat veelbelovende resultaten zien. Het is echter van cruciaal belang dat het project nog langer doorloopt om de bevolking te laten geloven in de verbetering van de kwaliteit en toegang tot het basisonderwijs, waarmee kinderen de kans hebben te ontsnappen aan de armoedecirkel en toekomst kunnen creëren.

De opbrengsten van de actie komen o.a. ten goede aan verbetering van de schoolinfrastructuur, aanschaf van les- en leermateriaal, maar ook hygiëne- en menstruatiekits, om meisjes met vertrouwen en zelfverzekerdheid terug te kunnen laten keren naar school.

Projecten
Wilt u meer informatie over het werk van Sam’s Kledingactie, de projecten die zij ondersteunen en over wat er wel en niet mag worden ingeleverd?  Of wilt u misschien zelf als vrijwilliger voor de stichting aan de slag? Kijkt u dan eens op www.samskledingactie.nl

   
Back to top button