Iers festival in het sportcafé van Sportcentrum Leek

LEEK – Op zaterdag 1 april staat het Iers Festival in Sportcentrum Leek geprogrammeerd. Op deze avond zullen drie top folksong bands een fantastisch festival verzorgen waar de Ierse muziek centraal staat.

Het is beslist geen grap dat er op 1 april aanstaande een Iers festival staat gepland in het gezellige sportcafé van Sportcentrum Leek. Net als voorgaande jaren staat het festival garant voor een geweldige avond vol passie, muziek van hoog niveau en dansplezier.  Ierse muziek, bestaande uit songs en ballades die soms honderden jaren oud zijn, en die tot op de dag van vandaag in Ierse pubs gezongen en gespeeld worden. Ook de snelle instrumentale jigs en reels worden tot dit genre gerekend.

Drie Top Folkbands in Leek
Het is dit jaar weer gelukt om drie topbands weten over te halen om het Iers festival in Sportcentrum Leek te komen spelen. Dod Heanthe, The Lowland Paddies en The Assassenachs zijn alle drie bands die hun sporen al verdiend hebben in binnen- en buitenland en menig folkfestival tot een belevenis gemaakt.

Dod Heanthe is een groep zeer ervaren muzikanten. Drie van de vier leden zijn afkomstig uit één gezin en zijn zo ongeveer zingend geboren. Dod Heanthe heeft in het verleden verscheidene cd’s uitgebracht. Hun muziek kenmerkt zich door eenvoudige, gemakkelijk in het gehoor liggende harmonieën waarbij vooral hun zangkunsten worden geroemd. De groep treedt slechts sporadisch op, maar voor het Iers Festival Leek maken ze graag een uitzondering

The Lowland Paddies bestaan uit vijf jonge Nederlanders met een ongezond enthousiasme voor de Ierse traditionele muziek. Met hun frisse benadering hebben ze al een indrukwekkend portfolio van optredens in het binnen en buitenland opgebouwd. Meer dan eens hebben ze het podium gedeeld met enkelen van de groten uit de Ierse Folk. Ook hebben ze enkele zeer succesvolle cd’s uitgebracht. De band heeft al eens zeer succesvol opgetreden tijdens het Iers festival 2010 in Leek. Tijdens een optreden van de Paddies komen heel wat stromingen uit de Ierse traditie voorbij. De band heeft een mooie balans gevonden tussen de instrumentale dansmuziek en gezongen nummers, waarbij meestal de wat minder gangbare paden betreden worden. Het resultaat is oude muziek met een frisse moderne inslag.

The Assassenachs is een in 1998 opgerichte folktrio bestaand uit twee Schotten en één Groninger. In de loop van de tijd hebben ze vele pubs, clubs en folkfestivals in en rond Nederland aangedaan. Met hun mix van traditionele Keltische nummers in een eigentijds jasje (zonder daarbij te veel aan authenticiteit in te boeten) en het zelfgeschreven singer-songwriter repertoire van Steve Dewar, weten ze al bijna twee decennia een zeer gevarieerd publiek te vermaken. Bij elk optreden ligt de nadruk op de passie voor hun dan weer gevoelige, dan weer opzwepende muziek.

 

Het iersfestival Leek is op Zaterdag 1 april, aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.00 uur.

De entrée bedraagt in de voorverkoop, bij de vele bekende adressen en via de websites www.vanplan.nl en www.sportcentrumleek.nl € 12,50, aan de kassa €15,00

   
Back to top button