Samen tegen woninginbraken in Leek

PERSBERICHTEN_politieLEEK e.o. – De politie constateert de laatste maanden een stijging van het aantal woninginbraken in Leek.

De politie startte daarom met het zogenaamde ‘donkere dagen offensief’. Dit project is bedoeld om inwoners van dit gebied ook te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om woninginbraken.

Hoe werden de inbraken gepleegd?

De afgelopen periode heeft het dievengilde het Groningse Leek goed weten te vinden. Dieven hadden het vooral voorzien waardevolle spullen en laptops. In diverse gevallen bleek dat een inbraak of insluiping te voorkomen was. Enerzijds omdat waardevolle spullen in het zicht lagen, anderzijds omdat bewoners niet scherp waren op het afsluiten van de woning. Bovendien is gebleken dat goede verlichting rondom het huis een belangrijke bijdrage levert aan het voorkomen van een inbraak.

Verlichting

De inbraken vonden plaats op verschillende tijdstippen. Opmerkelijk was dat een deel van de inbraken plaatsvond aan het eind van de middag, tegen het begin van de avond. In het najaar en de winter is het rond dat tijdstip vaak donker. Veel inwoners hebben dan de gewoonte om tegen die tijd aan het avondeten te beginnen. Als er rond dat moment van de dag geen verlichting in de woning is, weten dieven dat niemand thuis is en slaat men hun slag.

Leg uw waardevolle spullen niet in het zicht!

Soms lagen laptops of andere waardevolle spullen open en bloot in de woningen. Daardoor waren ze vanaf de straat goed zichtbaar. De kans op een woninginbraak neemt sterk af als u uw waardevolle spullen niet in het zicht legt.

Andere tips tegen inbraak

– Sluit altijd deuren en ramen af, ook als u even niet thuis bent.

– Vergeet niet om ook de garage, schuur, tuinhuisje en poortdeur te beveiligen.

– Bewaar tijdens uw vakantie spullen van waarde in uw kluis.

– Haal ladders en gereedschap weg en leg sleutels niet op voor de hand liggende plaatsen.

– Voorzie uw woning volledig van hang- en sluitwerk met het SKG keurmerk, en

– Laat met behulp van een tijdschakelaar licht branden in uw woning. Ook buitenlampen schrikken inbrekers af.

Hebt u iets gezien of gehoord?

De politie doet onderzoek naar de recent gepleegde woninginbraken. Hebt u tips of bent u misschien getuige geweest van een inbraak? Of hebt u misschien een signalement van een mogelijke dader? Of ziet u verdachte personen bij een woning naar binnen kijken? Neem dan contact op met het politiebureau in Leek via 0900 – 8844 (lokaal tarief). Anoniem kunt u bellen via Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 – 7000. Bent u getuige van een inbraak? U mag dan direct bellen met het landelijke alarmnummer 112. Als u een verdachte heeft gefilmd, neem dan contact op met de politie.

Politie persbericht

Back to top button