Vannacht gaat de zomertijd in; klok van 2 uur naar 3 uur

Vannacht, in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart gaat de zomertijd in. Deze periode duurt tot zondag 29 oktober.

De klok gaat vannacht van 02.00 uur naar 03.00 uur. Helaas betekend dit dat de nacht, en het weekend, dus een uur korter is maar het grote voordeel is wel dat het ’s avonds een uur langer licht is buiten.

Verzet de hele wereld de klok?
Nee, niet ieder land doet mee met de zomertijd. Ongeveer zeventig landen in de wereld verzetten halfjaarlijks de klok. Daar valt heel Europa onder, behalve Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, IJsland, Rusland, Turkije en Wit-Rusland. Ook zijn er landen, bijvoorbeeld Australië en de Verenigde Staten, die in sommige delen van het land de tijd verzetten. Niet ieder deel van het land doet dus mee, wat weer voor tijdsverschil binnen het land zorgt.

Zomers weer?
Het weerbeeld is zeker nog niet ‘zomers’ te noemen, want zondag sleept over het zuiden een regenzone. Het is nog onzeker hoever deze regenzone noordelijk trekt en of het midden van het land er ook mee te maken krijgt. Zit je in het noorden van het land dan heb je meer geluk met een nagenoeg droge dag en af en toe zon.

Met een noordelijke wind wordt koude lucht aangevoerd. De temperaturen blijven overal onder de 10 graden met maxima van 8 graden in het noorden en (ruim) 9 in het zuiden.

Nog kouder direct na het weekend
Maandag en wellicht ook nog dinsdag komt het tot maartse buien met daarbij hagel en natte sneeuw. Tussen de buien door schijnt ook de zon. Met 6 tot 8 graden is het boven koud voor de tijd van het jaar. Later in de week gaat de kou weer uit de lucht, maar zonnig en aangenaam lenteweer staat nog niet op het programma.

   .
Back to top button