Hoe staat het er voor met de betonkoppen? Gemeente krijgt meer dan 100 ideeën binnen

Westerkwartier – In januari heeft gemeente Westerkwartier haar inwoners gevraagd mee te denken over een plek voor zeven betonnen koppen. Nu zo’n 3 maanden later laat de gemeente weten; “Op deze oproep hebben we een overweldigend aantal reacties gekregen. Dank aan alle inzenders, die ideeën hebben ingebracht voor een plek voor deze koppen.”

In 2018 kreeg de oude gemeente Zuidhorn dit kunstwerk cadeau
Het gaat om een deel van een kunstwerk dat bestaat uit 23 betonnen koppen. De gemeente Zuidhorn heeft hiervan zeven koppen gekregen en deze bewaard in Noordhorn. Gemeente; “We willen de koppen nu graag een plek in de gemeente geven. We hebben u daarom gevraagd hiervoor ideeën aan te leveren.”

Meer dan 100 ideeën voor een plek ontvangen
De dubbele ideeën zijn eruit gehaald. Zo bleven nog 73 voorgestelde plekken over. Deze plekken zijn beoordeeld op de gestelde voorwaarden. Deze zijn onder meer verkeersveiligheid, te zien vanaf de openbare weg, gemakkelijk te bereiken en geschikt om de zware beelden te dragen. Ook is gekeken of de voorgestelde plek recht doet aan de gedachte van de kunstenaar. Hierna bleven zestien kansrijke plekken over. Hiervan zijn negen plekken in of rondom Zuidhorn en zeven op een andere plek in de gemeente.

Hoe nu verder?
De volgende stap is te komen tot een top drie. Gemeente; “Daarna gaan we eerst in gesprek met eventuele omwonenden van deze drie plekken. En dan leggen we deze drie plekken aan u voor en kunt u uw voorkeur aangeven. We verwachten voor de zomer de plek met de meeste stemmen bekend te maken.” Zie voor meer informatie www.westerkwartier.nl.

De betonnen koppen zijn van kunstenaar B. Lothar Frieling (1945 – 2016)
Zijn kunst is vaak kritisch en grappig. Het originele kunstwerk ‘Der Betonkopf’ bestaat uit 23 betonnen koppen. Het is een kunstwerk tegen bekrompenheid. Het wil mensen aan het denken zetten over openstaan voor andere meningen. Elke kop is ongeveer 90 centimeter hoog. Ze staan per stuk op een betonnen plaat van ongeveer 75 x 75 centimeter.

Lees ook: Waar moeten de betonkoppen komen? Weet jij een geschikte locatie in de gemeente Westerkwartier?

   
Back to top button