Graspollenseizoen tijdens meivakantie van start; ook kans op hooikoorts door berkenpollen 

Landelijk – Precies tijdens de meivakantie zal het graspollenseizoen beginnen. Aldus Weeronline.nl komen de eerste grassen geleidelijk tot bloei en daardoor stijgt de kans op hooikoorts voor 2 miljoen Nederlanders met een graspollenallergie. Ook bloeiende berkenbomen veroorzaken nog veel klachten. Zo’n 1 miljoen Nederlanders hebben daar last van.

Het graspollenseizoen komt in de meivakantie geleidelijk op gang en dat is heel gebruikelijk. De eerste grassoorten, zoals de grote vossenstaart, beginnen te bloeien en door het zeer sterk allergeen pollen van gras kunnen steeds meer hooikoortsklachten ontstaan. In de tweede helft van mei en in juni vindt normaal gesproken de piekperiode van het graspollenseizoen plaats en ondervinden de meeste mensen klachten. Mocht het komende tijd koud blijven dan kan de piekperiode wat later beginnen.

Wie (alleen) last heeft van een berkpollenallergie zal nog een paar weken overlast ervaren. Halverwege mei is het boompollenseizoen voorbij en kunnen mensen die alleen last hebben van boompollen opgelucht ademhalen. Ook andere boomsoorten, zoals de es en wilg, bloeien nog, maar het pollen van deze bomen is licht allergeen en veroorzaakt bij weinig mensen hooikoortsklachten.

Buien en lage temperaturen beperken de overlast
Het weer speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in de mate waarin overlast ervaren wordt. In aanloop naar Koningsdag is het koud voor de tijd van het jaar met maxima van 9-13 graden. Dit remt de ontwikkeling en bloei van het gras, waardoor de hoeveelheid pollen die in de lucht terecht komt nog beperkt is. Ook trekken soms buien over die de lucht reinigen. Toch zullen er ook lange droge perioden zijn waarin klachten kunnen ontstaan. De buien zorgen bovendien voor een vochtige bodem, waardoor het gras goed kan groeien en bloeien.

Vanaf Koningsdag lijkt het langzaam minder koud te worden, maar dit is nog wel onzeker. Als het daadwerkelijk warmer wordt zal de groei en bloei van gras versnellen. En de kans op hooikoorts neemt dan toe!

Tips om klachten te verminderen
Hieronder enkele tips voor mensen met hooikoorts om de klachten te verminderen:

  • Blijf op de hoogte van de kans op klachten via ons hooikoortsweerbericht
  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicatie.
  • Douchen voor je naar bed gaat om pollen uit je haar te wassen en jouw kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht.
  • Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren.
  • Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus, zodat de stuifmeelkorreltjes in de vaseline blijven kleven en niet op je slijmvliezen terecht komen. Ook rondom je ogen kan vaseline helpen.
  • Gebruik een (zonne)bril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht.
  • Kies de juiste planten in je tuin. Vermijdt planten waar jij last van hebt.

   
Back to top button