RIVM: Stookalert donderdag 8 december, stook geen hout in de provincie Groningen

Provincie – Het RIVM adviseert om op 8 december 2022 in Groningen geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen.

Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Het advies geldt niet voor mensen die een kachel als hoofdverwarming gebruiken, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen.

Verwachting
In de nacht van donderdag 8 naar vrijdag 9 december worden de weersomstandigheden langzaam aan gunstiger en zal de rook zich meer verspreiden. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert

   
Back to top button