Vanaf vandaag zonkracht 6; huid kan al binnen half uur verbranden

Landelijk – Op woensdag en tijdens het lange hemelvaartsweekend haalt de zonkracht tijdens het begin van de middag UV-Index 6. Dit is voor het eerst dit jaar, meldt Weeronline.nl. Met deze zonkracht kan de onbeschermde huid al in 15-30 minuten verbranden.

Na een maandag met af en toe regen is er vandaag een mix van zon, wolken en enkele buien. De zonkracht kan tijdelijk 5 zijn, maar weinig mensen zullen vandaag langdurig in de zon zitten.

Woensdag fris, maar zonkracht 6
De temperatuur zegt echter niets over de snelheid waarmee de huid kan verbranden. Sterker nog: op een zonnige dag in mei met maar 15 graden gaat het vaak sneller dan op een snikhete zomerdag. Dit komt doordat de lucht minder vochtig is. Bij 30 graden in Nederland wordt vaak een deel van het zonlicht tegengehouden door wolkensluiers. Morgenmiddag is juist sprake van helderblauwe lucht met hier en daar een stapelwolk, waardoor de zonkracht maximaal voor de tijd van het jaar is.

Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonkracht 6 en in Zuid-Nederland zelfs ruim 6. Zonder zonnebrandcrème kan je dan in 15-30 minuten verbranden.

Fraai lang hemelvaartsweekend met felle zon
Ook op donderdag, Hemelvaartsdag, zijn er flinke perioden met zon. Met 14 tot 18 graden is het ’s middags iets warmer dan vanmiddag. Omdat veel mensen vrij zijn zal er nog meer van het zonnetje worden genoten dan morgen. De zon schijnt in de eerste helft van de middag opnieuw met zonkracht 6.

Ook vrijdag, zaterdag en zondag zijn er zonnige perioden. Daarbij kunnen we zonkracht 6 verwachten. De temperatuur komt elke dag iets hoger uit met vrijdag 17 tot 20 graden, zaterdag 18 tot 21 graden en zondag 19 tot 23 graden. De hoogste maxima zijn voor Brabant, Limburg en Gelderland. Het warmere weer nodigt uit om lang buiten te zijn en daarmee moeten we bedacht blijven op verbranding.

Na het weekend wordt het in het zuiden mogelijk zonkracht 7. Bij deze waarde kan een onbeschermde huid in 10 tot 25 minuten tijd verbranden.

   .
Back to top button