Grote kans op aangenaam weer met Pinksteren

Landelijk – Het weer met Pinksteren in het volgende weekend ziet er aangenaam uit. Volgens de laatste berekeningen van Weeronline.nl is de kans groot dat het van noord naar zuid ongeveer 18 tot 22 graden worden. Daarbij schijnt de zon flink en is de kans op buien met 30% niet heel groot.

Dit weekend loopt het kwik op en vooral zondag en maandag is het drukkend warm met in de middag en avond landinwaarts regen- en onweersbuien. De temperatuur komt ruim boven 20 graden uit.

Eerst weer lagere temperaturen
Vanaf dinsdag draait de wind naar het noorden en daarmee wordt weer frissere lucht aangevoerd. De temperaturen blijven onder 20 graden met maxima van 16 graden in het noorden en 19 in het zuiden. Dinsdag is landinwaarts nog een bui mogelijk, de rest van de week blijft het droog en schijnt geregeld de zon. Overigens zijn dit hele gebruikelijk waarden voor de laatste dagen van mei.

Warmer weer in het pinksterweekend
In het pinksterweekend verlaat de wind de frisse noordhoek en wordt dan meer noordoostelijk. Daarmee komt de aanvoer van warmere lucht opgang. De kans op temperaturen van 20 graden en meer is in het noorden van het land ongeveer 30%. In het midden van het land is de kans 50% en in het zuiden is de kans op 20 graden en meer ongeveer 70%. De kans op zomerse temperaturen van 25 graden en meer is in het zuiden 15%.

Over het algemeen liggen de maxima met Pinksteren tussen 18 graden in het noorden en 22 in het zuiden. Het weerbeeld laat geregeld de zon zien en de neerslagkansen zijn klein. Er is, op basis van de huidige verwachtingen, slechts 20-30% kans op een bui.

Pinksterweer is elk jaar anders
Temperaturen van 20 graden en meer komen in De Bilt op 45% van de pinksterdagen (sinds 1901) voor. De kans op temperaturen beneden 20 graden is met 55% net iets groter. Temperaturen van bijna 20 graden in De Bilt zijn gebruikelijk. Op 15% van de pinksterdagen werd het zomers warm met 25 graden en meer.

De koudste Pinksteren hadden we in 2016. Toen viel eerste pinksterdag op 15 mei en werd het in De Bilt niet warmer dan 12,1 graden. Op pinkstermaandag werd het 13,6 graden. Vorig jaar werd het op eerste pinksterdag (5 juni) 21,4 graden. Op tweede dag werd het 18,1 graden. In 2021 viel Pinksteren op 23 en 24 mei. Toen werd het op beide dagen maximaal 15 graden.

De warmste Pinksteren was in 1903. Op beide dagen, in dat jaar op 31 mei en 1 juni, steeg de temperatuur in De Bilt naar 29 graden. De enige tropische dag met Pinksteren was 29 mei 1944. In De Bilt werd het toen precies 30 graden. De laatste zomerse dag met Pinksteren was in 2020. Op pinkstermaandag 1 juni werd het in De Bilt 25,4 graden.

   .
Back to top button