Uitzonderlijke zonkracht 8 verwacht dit weekend; een onbeschermde huid kan al binnen 10-15 minuten verbranden

Landelijk – Dit weekend schijnt de zon met zonkracht 7-8. Dit betekent dat een onbeschermde huid al binnen 10-15 minuten kan verbranden. Bovendien wordt het zomers tot tropisch warm en aan het water gaat verbanden dan extra snel. Insmeren met zonnebrandcrème is dit weekend een must.

Er staat een prachtig zomers weekend op het programma met veel zonneschijn. Zaterdagochtend is in het noordoosten wat meer bewolking aanwezig en kan lokaal een bui vallen, maar de middag verloopt overal droog met flink wat zon. Het wordt 25 graden aan zee tot 28 graden landinwaarts. Zondag verloopt zonovergoten en komt de maximumtemperatuur met 27 tot 32 graden veelal op tropische waarden uit.

Zonaanbidders opgelet!
De zon schijnt deze dagen het felst en zowel zaterdag als zondag wordt zonkracht 7-8 bereikt. De hoogste waarden zijn voor het zuiden. Een onbeschermde huid kan bij zonkracht 7 al binnen 10-25 minuten verbranden en bij zonkracht 8 binnen 10-15 minuten. Water en zand werken bovendien als een soort spiegel en weerkaatsen zonnestralen, waardoor het zonlicht met 10 tot 20% wordt versterkt. Tussen 12 en 15 uur ’s middags staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst, maar ook in de twee uren voor en na dit tijdvak kan je huid nog snel verbranden. In de eerste helft van de ochtend en in de avond is de zonkracht te laag om te verbranden.

Zonkracht 8 zeldzaam
Rond de langste dag wordt in ons land jaarlijks meerdere keren UV-index 7 gemeten. In het zuiden van het land wordt een enkele keer per jaar zonkracht 8 gemeten. In het midden wordt een naar boven afgeronde 8 gemiddeld eens in de paar jaar gemeten en een waarde boven de 8 is nog zeldzamer, namelijk 4 keer in de laatste 16 jaar.

Het record voor het midden van Nederland is zonkracht 9,0 en dat werd gemeten op 25 juni 1995. De uitbarsting van de vulkaan Pinatubo op de Filipijnen (in 1991) zorgde in de jaren erna voor een dunnere ozonlaag. Het online-bericht vind je hier.

   .
Back to top button