Gemeente Westerkwartier maakt pilot ‘zonnegoot’ mogelijk

Westerkwartier – Hoe kun je zonnepanelen aanleggen zonder dat ze het landschap aantasten? Deze vraag bracht een inwoner van Oldehove op het innovatieve idee om zonnepanelen onder het maaiveld aan te leggen: een ‘zonnegoot’. De gemeente Westerkwartier is enthousiast over het innovatieve idee en stelt een innovatiesubsidie van € 9.163 beschikbaar om een pilot met de zonnegoot mogelijk te maken. De inwoner wil na de zomer starten met de aanleg.

Zonnegoot
De inwoner van Oldehove is een groot liefhebber van het bijzondere landschap Middag-Humsterland waarin hij woont. Om het landschap niet te ‘vervuilen’ met zonnepanelen, maar wel energie te kunnen opwekken, bedacht hij de ‘zonnegoot’. De zonnepanelen worden verdiept aangelegd in het landschap, dus moet er goed worden nagedacht over hoe warmte, energie en water worden afgevoerd. De inwoner heeft daarom experts van energieadviesbureau Humsterland Energie en zonnepanelenleverancier APSolar uit Hoogezand bij zijn project betrokken en ook contact gelegd met de Hanzehogeschool Groningen (EnTranCe).

Innovatie voor het Westerkwartier en daarbuiten
Voor zover we kunnen nagaan, is de gemeente Westerkwartier de eerste gemeente waar zonnepanelen verdiept worden aangelegd. Wethouder Bé Schollema: “Hier zien we waarom we een innovatiefonds in het leven hebben geroepen. Inwoners kloppen bij ons aan en via deze subsidie helpen we ideeën verder en kunnen we er in het Westerkwartier als eerste kennis mee maken.”

Kennis delen
De inwoner wil de lessen die hij leert van de pilot graag delen met andere geïnteresseerden. Informatie over het innovatiefonds is te vinden op www.westerkwartier.nl/innovatiefonds

   
Back to top button