Geslaagde thema-avond ‘Levend Erfgoed 2023’ met alles over Trimunt, stelling Löwe en het oude Tolbert

Westerkwartier – Op weg naar de Open Monumentendag was er de goed bezochte donderdag 31 augustus de thema-avond Levend Erfgoed in de CazemierBoerderij aan de Hoofdstraat 27 in Tolbert.

Bunker Trimunt en stelling Löwe
Stichting Bunkerbehoud Trimunt (Stellung Löwe) was met 3 personen ter plekke en schetste verschillende invalshoeken rond bunker Trimunt en stelling Löwe. Nico Jan Dijkman uit Roden werkt bij defensie en kwam als kind al spelen bij zijn neefjes en nichtjes op Trimunt. Nico Jan is een kenner van luchtoorlogen en met name in Noord-Nederland. Hij vertelde over het ontstaan van Stelling Löwe en de technische achtergronden. Gerrit Renkema groeide op op Trimunt en zwierf als kind al tussen de bunkers. Gerrit is de maker van de 15m2 grote maquette, die een indruk geeft hoe de Stellung er in de oorlogsjaren heeft uitgezien.

Gerrit heeft in zijn vooronderzoeken gesproken met ooggetuigen om zo een goed beeld te krijgen.  Wiebo van der Schaaf heeft een aantal documentaires gemaakt over de oorlog in Marum en tevens voorzitter van de stichting. Hij liet het interview zien met een zoon van een Duitse soldaat die in de Tweede Wereldoorlog in Stellung Löwe gelegerd was. Daarnaast lichte hij  de toekomst plannen van de Stichting toe. Laat u zelf ook verassen over deze plannen op open monumentendag bij de Romaanse kerk in Marum!

Locatie en achtergrond Tolbert
De verhalen van een oud dorp en zijn bewoners via filmpjes uit de oral history-collectie met interviews met inwoners over hun pand, beroep en gebeurtenissen stonden centraal na de pauze. Piet de Vries en Greet Atsma-Alberda van de Oudheidkamer Fredewalda verhaalden over het oude dorp Tolbert en zijn bewoners. Hier werd de geschiedenis van het dorp en de streek verteld en the making of the maquette. Centraal stond natuurlijk schitterende maquette van Tolbert zoals het dorp er uitzag in 1926.

Activiteiten op zaterdag 9 september 2023 per dorp
Alles in opmaat naar de leuke open monumentendag die bol staat van de sprankelende activiteiten:

Den Ham: Bij de Piloersemaborg zorgt Duo Lanyok voor Balkan- en zigeunermuziek, binnen wacht op u de najaarsexpositie “Koppen van Wilde Dieren” op u van Buddy Hermans en Marjan Schaap.

Ezinge: In de Romaanse zaalkerk is een expositie met werk van amateur-kunstenaars en live-muziek. In uw reis er naar toe herkent u veel schilderwerk van “De Ploeg”.

Fransum: Het Romaanse kerkje laat naast de gemetselde bakstenen preekstoel een expositie van DAS (Dinsdag Avond Schilders) zien met het beste werk van de afgelopen jaren.

Grijpskerk: Molen “De Kievit” laat iedereen kennis maken met de postduivensport, drukkunst en natuurlijk de Molenaar!

Lauwerzijl: Gemaal “De Waterwolf” is van binnen te bekijken en hier is ook een expositie over de historie van het gemaal.

Leek: Borg Nienoord; de tuin originele koetshuis en de schelpengrot zijn vrij te bezoeken.

Lettelbert: De kerk doet dienst als iconenatelier. Naast de expositie van de iconen wordt aan bezoekers uitgelegd hoe het schilderen hiervan gaat!

Marum: Romaanse kerk: Met muziek omlijst is er een introductie van “De Bult” (Stinswier) nabij de kerk, rondleiding langs historische graven, kraampjes met informatie met oa kraam van Stichting Bunkerbehoud Trimunt over de voormalige radarstelling.

Niebert: Iwema Steenhuis; Kinderen kunnen met een ponykar rijden, koekjes bakken in het museum en zijn er demonstraties hoe men halverwege vorige eeuw een huishouden bestierde.

Niekerk: Liudgerkerk; U wordt rondgeleid en waarschijnlijk begeleid door een spelend orgel!

Niehove: De midden in het mooiste dorp van Nederland (Elsevier) liggende kerk heeft een tentoonstelling over de historie van het dorp en het Middag-Humsterland.

Niezijl: Kerk; Expositie met tekeningen en schilderijen van lokale kunstenaars en vertelling over immaterieel cultureel erfgoed zoals oa het luiden van de klok voor werkenden op het land!

Niezijl: Blik & Trommelmuseum; Museumtaart, talloze blikken, trommels, speldjes, luciferdoosjes, schoonmaakmiddelen, poppenhuizen en ander speelgoed van weleer wachten op uw komst.

Noordhorn: Doopsgezinde kerk; Naast oa historie van Oergraan en Mennistenbrood kijkt men uit naar uw ideeën voor meer gebruikers van het gebouw.

Noordhorn: Molen Fortuna; Ondanks de breuk van de wiekenas (juni 2023) kan de kap bekeken worden, verder is er een tentoonstelling over de “Slag bij Noordhorn” (1581).

Noordhorn: De Gouden Leeuw; op de foto in een historisch kledingstuk, vertellers over de gebeurtenissen in het verleden, solo-muzikanten in authentieke gelagkamer voor live muziek en verkoop van brocante en restanten van het voormalig kostuummuseum.

Noordwijk: Laat-Romaanse kerk; expositie “Alledaags Ritme”van Walter Braak. Van deze fijn-realistische kunstschilder wordt een klein werkje verloot!

Nuis: Museum’t Rieuw; Ambachtelijk ingerichte werkplaatsen, zoals een smederij, timmerwerkplaats met bijbehorende gereedschappen.

Opende: Hervormde kerk; Rouw, trouw en doop zijn onderdeel van het ‘levend erfgoed’van de kerk. Gemeenteleden luisteren een expositie op met hun doop- en trouwkleding.

Tolbert: Cazemierboerderij; een speurtocht in en rond de boerderij voor jong en oud!

Visvliet: Hilmahuster Poldermolen; Niet alleen voor de ongeveer 4.500 wandelaars van de Abel Tasman Struuntocht zal een artiest zijn kunsten vertonen bij de molen.

Vilvliet: Gangulphuskerk; Tentoonstelling “Hoe leefden Visvlieters in vroeger jaren?”

Zuidhorn: Kerk(straat 18); Expositie van schilder Bert van Zanden

Zuidhorn: Oude Raadhuis; De voormalige raadzaal staat voor u ter beschikking!

Zuidhorn: Sint Jozefkerk; Uitleg over de kerkschatten en tentoonstelling “Mijn Maria”, bij mooi weer is de pastorietuin open voor publiek.

Zuidhorn: Fietsmuseum Garage Birza; Ontwikkeling van de fiets, veel affiches en toebehoren wachten op u!

   
Back to top button