Licht is belangrijk! Een regelmatige diagnose van de verlichting van je voertuig kan je leven redden

Partnerbijdrage – Verlichtingsapparatuur in auto’s wordt al heel lang gebruikt, te beginnen met verlichting in auto’s, die in de plaats kwam van “zelfrijdende wagens”. Het belang van dergelijke apparatuur kan moeilijk worden overschat, want dankzij deze apparatuur werd het mogelijk om ’s nachts en bij slecht weer over de weg te rijden.

Daarnaast geven lichtsignalen ook informatie door over het voertuig (ze geven bijvoorbeeld de afmetingen aan, waarschuwen voor de aanwezigheid van een aanhanger, informeren over het manoeuvre, verlichten de cabine en nog veel meer). Daarom is het zo belangrijk om goed op hun onderhoud te letten.

In het kort de soorten autolampen

 • Halogeen. Ze worden beschouwd als de klassieke optie. Hoe werken ze? In het kort: in zo’n lamp zit een wolfraamspiraal die tegen doorbranden wordt beschermd door een speciaal gas dat onder druk in de lampvoet wordt geplaatst. Dergelijke apparaten zijn goedkoop, doen het goed in slechte weersomstandigheden, maar wees erop voorbereid dat ze snel doorbranden en defect raken door trillingen.
 • Xenon. Deze hebben een zeer helder licht, dat wordt geleverd door een gloeidraad en geïoniseerd gas. Hier kun je uit kiezen, want er zijn modificaties van lampen met warm en koud licht. Voordelen: gaan niet kapot van trillingen, zijn niet bang voor hoge temperaturen en gaan vele malen langer mee. De nadelen: je moet ze voortdurend bijstellen (anders ben jij de persoon die de bestuurders van alle tegenliggers kwalijk neemt, omdat je ze verblindt), verbruiken veel elektriciteit en zijn niet goedkoop. Het afstellen van de lampen (ongeacht het type) mag niet over het hoofd worden gezien, omdat het een van de belangrijkste veiligheidscriteria is. Adviseren om de koplampen aan te passen, want als hun hoek klein is, verlies je meters zicht, wat ’s nachts onaanvaardbaar is. En dit is slechts een van de mogelijke problemen. Hierover en over veel meer over het afstellen van koplampen kun je lezen op de bovenstaande link.
 • LED lampen. Waarom zeggen alle experts dat ze de toekomst zijn? In het kort:
 1. LED’s zijn erg klein, wat de handen van ontwerpers aanzienlijk vrijmaakt.
 2. Ze verbruiken heel weinig elektriciteit, wat veel minder belasting voor de generator betekent en brandstof bespaart. 
 3. Ze geven veel licht zonder de angst voor oververhitting. 
 4. Ze gaan vrij lang mee. Gemiddeld zo’n 5 jaar.
 5. Ze geven sneller remlicht in vergelijking met halogeenlampen.
 6. Geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om koplampen te maken met automatische afstelling.

Hoe kies je LED lampen van goede kwaliteit?

 • Luminescentietemperatuur. Kwalitatieve LED lampen moeten in alle opzichten maximaal uitgebalanceerd zijn. De meest universele zijn ontworpen voor een kleurtemperatuur van 5000-600K. Als je een warm licht wilt, is het aan te raden om een temperatuur te kiezen die niet hoger is dan 4300K.
 • Bouwkwaliteit. Hier is het belangrijkste advies – bespaar geen geld. Volgens de informatie over LED lampen besparen veel fabrikanten nog steeds op onderdelen bij het monteren. Zulke lantaarns vallen uit elkaar voor reserveonderdelen, en diodes en koelerbeveiligingsroosters kunnen er gewoon afvallen. En het zou allemaal niets zijn, maar als deze deeltjes in de koplamp vallen – kunnen dure reparaties niet worden vermeden. 
 • Type koeling. Er zijn twee opties voor het koelen van LED lampen: 
 1. Actief (er wordt een extra ventilator geïnstalleerd). 
 2. Passief (de temperatuur wordt afgevoerd via de radiator op de lamp). 

Voor koplampen zijn beide soorten koeling geschikt. Met actief kun je de levensduur van de lamp echter verlengen. Bij mistlampen wordt aanbevolen om een passief type koeling te installeren.

Wanneer moet ik de lampen vervangen?
Laten we het kort hebben over de levensduur van verschillende soorten lampen: halogeenlampen zijn bestand tegen maximaal 500 uur, xenonlampen – tot 2500, en LED-lampen – ongeveer 25-50 duizend uur. Feit is dat al deze termen puur individueel zijn en veel afhangen van de apparatuur en de werking. Het enige goede advies in dit geval – controleer alle verlichtingsapparatuur voordat u een reis maakt bij slecht weer en ’s nachts.

Enkele conclusies
Het comfort en de veiligheid tijdens het reizen hangen grotendeels af van de verlichtingsuitrusting van de auto. Daarom moet je altijd op de staat ervan letten. Daarnaast moet je niet vergeten om niet-voor de hand liggende dingen zoals de juiste afstelling te controleren. Bovendien is het de moeite waard om te onthouden dat de politie van het Westerkwartier de laatste tijd steeds meer aandacht besteedt aan de staat van verlichtingsapparatuur. Om problemen te voorkomen, moet je er van tevoren voor zorgen.

   
Back to top button