Veel gelezen

Chinees Kota Marum sluit noodgedwongen en definitief de deuren

Marum – Paul Reinders, eigenaar van chinees Kota Marum en Leek, heeft met pijn in zijn hart moeten besluiten dat Kota in Marum definitief de deuren moet sluiten.

Na de allesverwoestende brand bij Kota Leek in mei 2023 ging het team op zoek naar een tijdelijke locatie in Leek. De zoektocht naar een geschikt pand bleek onhaalbaar en daarom werd gekeken naar een pand buiten Leek. Er werden goede gesprekken gevoerd met de restauranteigenaar van Chinees restaurant Nieuw-China in Marum. Daarna heeft Kota Leek restaurant Nieuw-China aan de Wendtsteinweg 19 overgenomen en het personeel meegenomen naar Marum. Kota Marum opende daar vanaf oktober de deuren.

Lees ook: Zeer grote brand in centrum Leek; brandweer massaal ter plaatse

Dikke pech
Helaas bleef de pech Kota achtervolgen. In december vorig jaar liet Reinders weten; “Wij zijn genoodzaakt per direct te sluiten. Onze keukenvloer is namelijk plotseling verzakt, wat het onverantwoord maakt om door te werken. We vinden het verschrikkelijk voor al onze lieve klanten, zeker met kerst in het vooruitzicht, maar dit is overmacht en veiligheid staat voorop.” Kort hierna bleek het pand een zwaar achterstallig verhuurd object te zijn vol verborgen gebreken. Naast de keukenvloer bleek de vloer bij de balie verrot en stond de muur bij de balie op instorten. De plafonds, elektra en de afzuiginstallatie bleken niet te voldoen aan de normen.

Doneeractie
Begin maart van dit jaar deed Reinders een noodkreet; “In het kort komt het erop neer dat, buiten onze schuld om, al ons geld verdwijnt in de beerput in Marum die alsmaar groter wordt. De rechtszaak die loopt, duurt te lang om Kota overeind te houden. Vandaar onze noodkreet: zonder jullie hulp zal Kota voorgoed de deuren moeten sluiten. Naast dat ons keiharde strijden in het afgelopen jaar voor niets zou zijn geweest, is de teloorgang van Kota – al 50 jaar een begrip in Leek en omstreken – een gemis voor de hele regio. Een ramp voor ons, onze medewerkers en onze duizenden klanten. Jullie hulp bepaalt de toekomst van Kota. Doneren kan via deze link. Enorm bedankt voor iedere bijdrage.”

Lees ook: Noodkreet van Paul Reinders, eigenaar van chinees Kota Leek/Marum; “We zijn op en leeg

Geen buffer meer
Na aangetroffen asbest, waardoor Kota Marum opnieuw een aantal weken op slot zit, is er geen geld meer om nog een aantal weken te overbruggen. Er ontbreekt een sloopmelding en een asbestinventarisatierapport, wat de druppel is geweest voor de vestiging in Marum. Reinders vervolgd: “Een mega schadepost en een lege bankrekening doen ons ertoe besluiten om ons de komende jaren uit de ellende te werken en Kota Leek weer op de kaart te zetten. Daar gaan we keihard voor werken. Binnenkort komen we nog één keer samen met ons team (44 mensen) om afscheid van elkaar te nemen.”

   
Back to top button