Traumateam MMT-UMCG vanaf nu uitgerust met draagbare hart-longmachine voor hulp op straat (Video)

Regio – Het Mobiel Medisch Team (MMT) van Noord-Nederland is sinds 8 april 2024 uitgerust met een draagbare hart-longmachine: ECPR (Extracorporale cardiopulmonale resuscitatie). Deze kan worden ingezet bij personen die op straat een hartaanval hebben en waarbij normale reanimatiepogingen geen succes hebben.

Het Mobiel Medisch Team dat met een voertuig en helikopter (Lifeliner 4) gestationeerd staat op Airport Eelde, laat weten dat ze vanaf heden ook ingezet kunnen worden met de ECMO. Zie de video onderin dit artikel voor meer informatie over een dergelijke inzet.

Wat doet een ECMO?
ECMO staat voor ‘‘Extracorporale membraanoxygenatie’’. Dit betekend dat de zuurstofvoorziening van de organen buiten het lichaam om verloopt. De ECMO neemt dus een deel van het werk van het hart en de longen over. Het bloed wordt via een canule uit het lichaam gehaald, waarna het door de kunstlong wordt gepompt. In de kunstlong wordt zuurstof toegevoegd aan het bloed en kooldioxide eruit gehaald. Hierna komt het bloed via een andere canule het lichaam weer in. Het MMT maakt gebruik van de zogenaamde ‘’venoarteriële ECMO’’. Dit betekend dat er canule in een slagader wordt geplaatst en een canule in een ader.

Criteria voor behandeling
De patiënt moet aan de vier onderstaande criteria voldoen om voor een behandeling met ECMO in
aanmerking te komen:
• Primair schokbaar hartritme (dit betreft geen hartstilstand)
• Witnessed arrest (de circulatiestilstand werd gezien door omstanders en er is direct reanimatie opgestart door bijvoorbeeld Burgerhulpverleners)
• Patiënt < 51 jaar oud
• 20 minuten reanimatiesetting

   
Back to top button