Zonnig Hemelvaartsweekend op komst met oplopende temperaturen

Landelijk – Dit lange Hemelvaartsweekend verloopt droog, zonnig en warm voor de tijd van het jaar. Op Hemelvaartsdag wordt het 16 tot 20 graden, maar in het weekend kan het in het binnenland zelfs zomers warm worden. Daarbij is de zon erg fel want in heel het land wordt zonkracht 5 gehaald. Aan de kust moet tot en met zaterdag rekening worden gehouden met lagere temperaturen door een zeewind, aldus Weeronline.nl.

De laagste temperaturen worden deze week op woensdag gehaald. Doordat wolkenvelden een lange tijd overheersen wordt het niet veel warmer dan 14 tot 18 graden. Koud is dat zeker niet, maar wel net iets minder warm dan de 16 tot 19 graden die gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. In de loop van de middag krijgt de zon mogelijk wat meer ruimte.

Oplopende temperaturen
Op Hemelvaartsdag valt de temperatuur wat hoger uit. Het wordt uiteindelijk 16 graden in de kustprovincies en 18-20 graden in het binnenland. Zonovergoten wordt het echter niet. De dag begint regionaal flink mistig, maar na zonsopkomst lost dit op veel plaatsen op. Alleen de kustgebieden kunnen er tot ver in de ochtend last van houden.

Verspreid over het land komen enkele sluierwolken en stapelwolken voor, waarbij de meeste wolken zijn weggelegd voor het binnenland. Neerslag valt er echter niet uit en in combinatie met weinig wind is het heerlijk weer om buiten iets actiefs te ondernemen. Op de stranden kan het weer echter tegenvallen. Door wind van zee kan het op de stranden mistig blijven en dan is het slechts 14 graden.

De dagen daarna zet de temperatuurstijging door. Vrijdag wordt het 18 tot 22 graden en komend weekend wordt het zelfs nog warmer met 20-23 graden op zaterdag. Zondag, op moederdag, kunnen de thermometers in het zuidoosten mogelijk zomerse waarden van 25 graden aanwijzen. Elders is het dan 22-24 graden. Regen staat geen enkele dag op het programma en het is de zon die het weerbeeld domineert. Er trekt hooguit soms wat sluierbewolking over of een enkele stapelwolk. Al met al dus heerlijke vooruitzichten voor vakantiegangers in eigen land!

Aan zee soms een stuk frisser!
Tijdens het lange Hemelvaartsweekend zijn de gebieden vlak aan zee en de Waddeneilanden altijd een populaire bestemming. Ook hier is het deze dagen goed toeven, want het blijft droog met vanaf vrijdag ook op de stranden flinke zonnige perioden. Er moet hier echter wel rekening worden gehouden met aanmerkelijk lagere temperaturen dan in het binnenland, doordat er een noordelijke zeebries opsteekt. Vrijdag wordt het op de westelijke stranden 18 graden, maar zodra de zeewind opsteekt kan het afkoelen naar 14 graden. Op de Wadden wordt het 15-17 graden.

Zaterdag kan het in de westelijke kustgebieden ook 20 graden worden, maar deze waarden worden waarschijnlijk aan het begin van de middag gehaald. In de loop van de middag is de kans groot dat er een zeewind opsteekt. Dit kan ervoor zorgen dat het flink afkoelt. Een jasje meenemen voor de zekerheid is bij een strandbezoek dus aan te raden. Zondag waait er een matige oostenwind en is de kans op zeewind klein Waarschijnlijk wordt dat de mooiste stranddag met maxima van 22-24 graden.

Hoge zonkracht
In heel het land is dagelijks sprake van zonkracht 5 en op vrijdag kan de zon in een groot deel van het land zelfs zonkracht 6 halen. Dat is de eerste keer dit jaar en dus zeker iets om rekening mee te houden. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 15-30 minuten verbranden. De zon is midden op de dag, tussen 11 en 16 uur het felst. In het uur daarvoor en daarna kun je ook verbranden, maar minder snel.

   
Back to top button