Gemeente; “Dump geen afval in wijken, bermen of plantsoenen”. Opruimen kost veel geld

Westerkwartier – Elk jaar ruimt de gemeente duizenden kilo’s afval op in de plantsoenen, wijken en bermen. Dat zorgt voor hoge kosten. Daarnaast is het schadelijk en gevaarlijk voor mens en dier.

Het Westerkwartier is mooi. Dat willen we graag zo houden, zodat inwoners en ook bezoekers van onze gemeente kunnen blijven genieten van de mooie natuur en leefomgeving. Helaas komt de gemeente regelmatig afval tegen op plaatsen waar het niet hoort. Tuinafval, grofvuil, chemische afvalstoffen of ander afvalmateriaal. Het wordt steeds vaker in de plantsoenen, wijken en bermen of op parkeerplaatsen langs de weg gevonden.

Gevolgen
Het opruimen ervan kost elk jaar duizenden euro’s. Daarnaast is het gevaarlijk voor mensen, dieren en voor de omgeving. Ook heeft het negatieve gevolgen voor het milieu. Wanneer u afval dumpt in de plantsoenen, wijken, bermen en/of op parkeerplaatsen kunt u milieuschade veroorzaken. Ook kunt u hiervoor een boete krijgen.

Afval gezien?
Ziet u ergens illegaal gestort afval? Belt u dan met 14 0594. U kunt het ook melden via het meldingsformulier op de website. De medewerkers van de gemeente proberen dan te achterhalen waar het afval vandaan komt en vervuilers te beboeten.

Groenafvaldumpingen in Leek
De gemeente deelt verschillende foto’s over de afvaldumpingen. In Leek zijn ook dumpingen van groenafval te vinden, zoals op de Oldenoert en ’t Zuden.

Waar kunt u uw afval kwijt?
De gemeente heeft een milieustraat. Daar kunt u terecht voor al uw afval: bouw- en sloopafval, chemisch afval zoals verfresten, tuinafval en noem maar op. Op de website staat waar de milieustraat is en wat de openingstijden zijn. Daarnaast rijdt de gemeente in het voor- en najaar de takkenroute, waarbij ze het snoeiafval gratis bij u ophalen. Wilt u meer weten over verantwoord omgaan met afval? Kijk dan op de afval pagina op de website.

   
Back to top button