
Partnerbijdrage – Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Of heb je wel eens van een inboedelverzekering gehoord, maar weet je niet precies wat deze verzekering inhoudt? In beide gevallen is dit artikel iets voor jou. Als woningeigenaar of als huurder kan deze verzekering namelijk best goed van pas komen. Lees vooral verder, dan leggen we je uit hoe het zit.
Wat houdt een inboedelverzekering precies in?
Laten we beginnen met het beantwoorden van de belangrijkste vraag. Want wat is een inboedelverzekering nu precies? Daarvoor moet je eerst weten wat er met je inboedel bedoeld wordt. Onder je inboedel vallen de losse spullen die je in je huis hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan je meubels, je elektronische apparaten en je sieraden.
Bij elkaar opgeteld zijn je spullen waarschijnlijk best wat waard. Als je spullen schade oplopen door bijvoorbeeld water of brand, dan kunnen de kosten behoorlijk tegenvallen. Hier kun je jezelf en je portemonnee tegen beschermen met een inboedelverzekering. Loopt je inboedel schade op, dan kun je je bij de verzekeraar melden voor een vergoeding. Mits de schade onder de dekking van je polis valt, uiteraard.
Is het verplicht?
Misschien vraag je je af of het verplicht is om een inboedelverzekering af te sluiten. Koop je een huis met een hypotheek, dan stelt de hypotheekverstrekker je tenslotte verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Deze verplichting geldt niet voor de inboedelverzekering. Je inboedel is immer je eigen bezit en vormt niet het onderpand van een bepaalde lening. Je bent dus vrij om te kiezen of je deze verzekering wilt afsluiten of niet.
Hoeveel kost het?
Een vraag die ook veel mensen stellen, is hoeveel je maandelijks kwijt bent aan een verzekering voor je inboedel. Helaas is het niet zo makkelijk om een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. De hoogte van de premie hangt namelijk van een aantal factoren af.
Zo maakt het bijvoorbeeld uit hoeveel je inboedel waard is. Je kunt je voorstellen dat iemand met een hele waardevolle inboedel een andere premie betaalt dan iemand waarvan de inboedel niet zoveel waard is. Je gezinssituatie speelt ook een rol in het bepalen van je premie. Een heel groot gezin betaalt dus niet dezelfde premie als een stel zonder kinderen. Wat ook nog uitmaakt voor de premie die je gaat betalen, is de plek waar je woont. In de ene regio ben je meer geld kwijt voor een polis dan in een andere regio.
Wil je precies weten wat je kwijt zult zijn? Dan kun je het beste de website van een verzekeraar raadplegen. Hier vind je vaak een rekentool waarmee je kunt uitrekenen wat je maandelijkse kosten zullen zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent!