Rob van Dort, mede ontwikkelaar spoorwegen Landgoed Nienoord overleden

LEEK – Zaterdag 3 oktober j.l. is op 88 jarige leeftijd de Leekster Rob van Dort overleden. Rob heeft een hele grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het spoorwegbedrijf op het Landgoed Nienoord.

Gezin van Dort woonde nog niet zo lang in Leek, toen Rob ontdekte dat dat de Gemeente Leek op Landgoed Nienoord een miniatuurspoorbaantje had aangelegd. Er bleek daar ook een stoomlocomotief te staan, geschikt om kinderen mee te vervoeren door het bos. De locomotief, die in 1964 door de gemeente was gekocht van een particulier uit Haren, stond toen al enkele jaren werkeloos aan de kant. Dit omdat er niemand was die er verstand van had.

Rob had in zijn jonge jaren echter uitgebreid kennis gemaakt met het gebruik van stoommachines, die toen in Indië nog volop in bedrijf waren. De suikerfabriek waar zijn vader de scepter zwaaide werd door stoommachines aangedreven en op de op de bijbehorende plantage reden stoomlocomotiefjes. Auke de Jonge, grondlegger van het jeugdpark en Rob vonden elkaar, en vanaf dat moment ging het hard. In 1969 werd de locomotief in de garage van Rob grondig onder handen genomen, samen met Jan Kieboom en Ad Oudens en daarna was ze geschikt om een lange loopbaan te beginnen op het spoor van Nienoord.

De decennia daarna bleef Rob met nooit aflatende toewijding bouwen aan zijn Nienoord spoorwegen, samen met een inmiddels grote groep vrijwilligers.

Er gebeurde nog meer. Rob ontdekte dat veel mensen interesse hadden om iets met modelstoommachines en treinen te doen. Vanuit zijn grote kennis en ervaring begon hij dit op allerlei manieren te ondersteunen;

Hij zag dat er een platform nodig was voor bouwers van stoommachines en treinen en richtte de Stoomgroep NVM op, later omgedoopt tot Stoomgroep Holland. Tot op het laatst is hij actief gebleven als redactielid van het huisblad van de Stoomgroep: het blad: “Onder Stoom”, wat hij ook had opgezet.

In 1978 bracht Rob samen met Joop Oegema het Handboek Modelstoommachines uit. Dit boek geldt nog steeds als een standaardwerk voor het bouwen van allerlei soorten modelstoommachines. Er is zelfs tot 2 maal toe een herdruk van uitgebracht.

Avond aan avond zat Rob aan de telefoon om mensen uit heel Nederland te helpen met informatie, of advies over het bouwen. Zijn telefoonnummer stond daarvoor in “Onder Stoom” met de kanttekening: niet bellen op woensdagavond. Dat was namelijk de vaste werkavond op Nienoord.

Jonge mensen die graag hun eerste schreden op het modelbouwpad wilden zetten mochten op maandagavond bij Rob thuis in het werkplaatsje komen om samen te bouwen aan hun locomotiefje.

Internationale contacten, het tot stand komen van een Europese richtlijn voor grote modelspoorschalen, een stoomgemaal in Winschoten, op heel veel plaatsen heeft Rob zich ingezet, en zijn sporen nagelaten.

Belangrijk was ook het opzetten van een jaarlijkse stoommanifestatie: de Internationale Stoomdagen op Landgoed Nienoord. Zeker in vroeger jaren hét evenement in Nederland waar de modelstomers uit binnen- en buitenland elkaar konden ontmoeten en de resultaten van vaak jarenlange noeste huisvlijt konden tonen aan elkaar en aan een groot en geïnteresseerd publiek. En nog steeds is het één van de best bezochte evenementen op Landgoed Nienoord.

Ook op bezoekers maakt het Nienoord Spoor veelal een blijvende indruk. Als je in Rotterdam met mensen spreekt over modeltreinen waarin je mee kunt rijden dan zeggen ze: bedoel je zoiets als in Leek? In de afgelopen 50 jaar zijn er zeker 3,5 miljoen mensen in de Nienoord-treinen vervoerd.

Van alles wat hij in de hobbysfeer gedaan heeft, was Nienoord één van de dingen waar hij het meest trots op was. Zoals hij het zelf placht te verwoorden: “Vaak gekopieerd, maar nooit geëvenaard”.

   
Back to top button