Museumdrukkerij uit Grootegast wil unieke Cossar-krantenpers redden

Grootegast – In Nieuw-Zeeland staat een indrukwekkende krantenpers te verstoffen: een Cossar-pers uit de vorige eeuw. Deze pers is gemaakt door Thomas Cossar, Payne & Sons, een fabriek in Otley, Yorkshire, Engeland. Het is een unieke pers, er zijn nog maar twee exemplaren op de wereld.

Deze iconische krantenpersen hebben in het verleden vele mensen voorzien van nieuws en wetenswaardigheden, ook in Nederland. Bovendien inspireerde een pers van dit merk de makers van de Harry Potterfilms bij het maken van de scenes met de toverkrant The Daily Prophet.

Verschepen
Het plan van het museum behelst de verscheping van een Cossar-krantenpers vanuit Nieuw-Zeeland naar Grootegast. Deze machine wordt niet meer gebruikt en is gratis af te halen. De demontage, verscheping en weer opbouwen heeft wel een prijs. Graag zetten de medewerkers hem straks in om er zelf mee aan de slag te gaan om een museumkrant of drukwerk voor anderen te gaan drukken. Een vaste presentatie en educatieproject maken dat de pers een blikvanger van ons museum wordt.

Lees verder onder de foto

Sneller en grotere oplages
De technologie van de grote Cossar-pers was een revolutie in die tijd. Hij zorgde ervoor dat kranten veel sneller en in grotere oplages gedrukt konden worden. De machines zijn gemaakt vanaf ongeveer 1900 en draaiden tot in de jaren zeventig in hoogdruk. Maar met de komst van de digitalisering zijn veel van dit soort machines gesloopt en als oud ijzer verkocht. Een enkele is verscheept naar Azië of Afrika.

Actuele verhaallijnen
De Museumdrukkerij uit Grootegast voegt de immense krantenpers toe aan de eigen collectie die vertelt over de geschiedenis van de drukkunst. Drukwerk speelt een belangrijke rol in onze democratie, van persvrijheid tot aan burgerschapsvorming. Dit thema speelt ook in andere grafische musea een rol, maar hier zal de Cossar-pers een spil zijn als nog werkende pers in Nederland van dit formaat en deze kwaliteit. Het verhaal over de krantenindustrie raakt aan de journalistiek, meningsvorming en verslaglegging in brede zin.

De kracht van de krant, of het nu om politiek, economisch of verstrooiing gaat, is ontegenzeglijk van zeer groot belang.

Doneeractie
Om dit project te financieren heeft het museum o.a. verschillende fondsen aangeschreven. Ook is het museum met een doneeractie begonnen. Wilt u het project ondersteunen, dan kan dit via deze link. 

Drukkerijmuseum met ambitie
De stichting Museumdrukkerij is in 2017 opgericht met als doel het industriële erfgoed op het grafische gebied te verzamelen en te behouden. Het museum is gehuisvest in een eigen locatie op Museumplein Grootegast, aan de Legolaan. Een vaste groep van vrijwilligers onderhoudt de collectie, geeft informatie, demonstreert, geeft rondleidingen en organiseert activiteiten. In de vaste expositie kunnen bezoekers van het Museumplein een groot gedeelte van de eigen collectie bewonderen.

De drie samenwerkende musea op Museumplein Grootegast ontvingen in 2023 27.000 bezoekers.

Nieuwe naam: Museumdrukkerij IJzer & Lood
Begin 2024 kreeg de Museumdrukkerij de gehele collectie grafisch materiaal van de Stichting IJzer & Lood uit Leeuwarden aangeboden. Deze grote collectie bevat naast diverse persen uit de 19de eeuw ook veel andere waardevolle objecten. De twee collecties worden in de loop van 2024 samengevoegd, waardoor het museum beschikt over de grootste grafische collectie van Nederland. Deze verandering is aanleiding om verder te gaan onder een nieuwe naam: Museumdrukkerij IJzer & Lood.

   
Back to top button